Напрежение между прокуратурата и МВР и в понеделник. Министерството отново

...
Напрежение между прокуратурата и МВР и в понеделник. Министерството отново
Коментари Харесай

Втори опит на МВР да убеди прокуратурата за обвинения серещу Борисов

Напрежение сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи и в понеделник. Министерството още веднъж предложи на някогашния министър председател и двамата му доближени да бъде повдигнато обвиняване. Предложенията за обвиняването на тримата се внасят за повторно.

А арбитър си направи отказ и по този начин отхвърли да се произнесе по протоколите от претърсването на Борисов, Арнаудова и Горанов.

Европрокуратурата пък разгласи, че проверява изказвания за измами с евросредства в България.

Рано сутринта Министерство на вътрешните работи още веднъж внесе постановленията за покачване на обвинявания на някогашния министър председател Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и някогашния финансов министър Владислав Горанов. От държавното обвнинение обявиха, че са получили директория с три постановления за привличане на обвинени. На листата липсвал автограф и име на проверяващия служител на реда. От Министерство на вътрешните работи отвърнаха: „ Постановлението за покачване на обвиняване се подписва от наблюдаващия прокурор. За тяхно облекчение проверяващите служители на реда са изготвили и входирали планове на такива, без автограф, с цел да може прокурора единствено да ги разпише, в случай че ги утвърди. Същите са предоставени с придружително писмо, което е с автограф и щемпел “.

Софийският градски съд трябваше да прегледа настояванията за утвърждение за претърсванията и изземванията от домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов. Съдията, обаче си направи отказ. Причината – бил е ръководител на правосъдния състав, който е произнесъл неоправдателна присъда срещ Цветан Цветанов, тогава зам.-председател на ГЕРБ.

Темата през днешния ден още веднъж разяснява и премиера, който даде нови детайлности за показанията си пред прокуратурата.

„ Българският поданик е платил за тази тишина на прокуратурата над половин милиард лв.. И в този момент те се упражняват от заран до вечер дали е било вярно да го създадат или не е било. Ами, факт е, че половин милиард от нашите пари са изтекли поради готовността на някои хора да поемат рушвет от 60 млн. Лв., в случай че е правилно всичко това “, сподели Петков.

Причината той да свидетелства против Борисов, Горанов и Арнаудова е последният отчет на финансовата ревизия, който съгласно премиера демонстрира невисок надзор и допустима корист с евростредства.

Информация, която съгласно премиера, в случай че доближи до тримата арестувани в четвъртък би била мотив те да опитат да унишожат документи.

От прокуратурата отхвърлиха коментар.

Междувременно за първи път след акцията в домовете на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, Европейската прокуратура удостовери, че проверява систематична корупция, обвързвана с висши обществени чиновници у нас.

Подробности не се прецизират.

Според регламента, нито един от 22-мата европейски прокурори в Люксембург не води разпити на лица. Те се правят от делегираните обвинители в държавите-членки. У нас те са 9.

Всяко едно дело се следи от трима европейски прокурори от 3 разнообразни страни.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР