Напредват плановете за евентуална среща догодина между папа Франциск и

...
Напредват плановете за евентуална среща догодина между папа Франциск и
Коментари Харесай

Подготвят нова среща на папата и руския патриарх догодина

Напредват проектите за възможна среща следващата година сред папа Франциск и съветския патриарх Кирил след историческата им среща в Хавана през 2016 година, съобщи през днешния ден почитан представител на Руската православна черква (РПЦ), представен от Асошиейтед прес.

Митрополит Иларион, отговарящ за външните връзки на РПЦ, се срещна за към час с папа Франциск тази заран във Ватикана.

" Имахме опция да обсъдим през днешния ден съответни дати и места, само че те към момента не са конкретизирани и контрактувани, тъй че към момента не можем да обявим датата и мястото``, цитира РИА Новости думите на Иларион. Той също съобщи, че вярата е срещата да се състои през 2022 година

Франциск към този момент загатна за опцията за втора среща с патриарх Кирил по време на конференция по време на полет по-рано този месец, като съобщи, че се надява да посочи вероятните дати по време на плануваната си среща с Иларион.

Католическата и Руската православна черква се разделят по време на Великата схизма през 1054 година и остават отчуждени по редица въпроси, в това число за върховенството на папата и обвиняванията на РПЦ против Католическата черква, че се пробва да притегли почитатели в някогашните руски републики, отбелязва Асошиейтед прес.

Срещата сред папа Франциск и патриарх Кирил на 12 февруари 2016 година беше първата в историята сред предводителите на Католическата и РПЦ - най-голямата православна черква. Двамата се срещнаха във ВИП зала на летището в Хавана, до момента в който Франциск пътуваше за Мексико.

Иларион съобщи, че посещаване на папата в Русия не е било в дневния ред на полемиките тази заран.

" На днешната среща не обсъждахме въпроса за посещаване на папата в Русия. Ценим обаче високо отвореността на папата към православния свят. Надяваме се, че неговата неприкритост ще донесе положителни плодове в областта на православно-католическите връзки в бъдеще ", сподели той.

Светият трон от своя страна съобщи, че срещата е минала в дух на приятелство и че папата е благодарил за поздравленията за рождения ден, които Кирил му е изпратил посредством Иларион. Франциск, който в петък навърши 85 години, получи привет за рождения си ден същия ден и от съветския президент Владимир Путин.

" От своя страна папата изрази усеща на обвързаност и непосредственост към Руската черква и към нейния патриарх Кирил, който неотдавна отпразнува 75-ия си рожден ден, припомняйки си с признателност извървения дружно път на приятелство и диалога, който организирахме в Хавана през 2016 година ", се споделя в изказването на Ватикана.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР