Напредъкът в технологиите през последните десетилетия е премахнал необходимостта и

...
Напредъкът в технологиите през последните десетилетия е премахнал необходимостта и
Коментари Харесай

Прекомерното стоене в седнало положение повишава риска от ранна смърт

Напредъкът в технологиите през последните десетилетия е премахнал нуждата и желанието на хората да се движат. Голяма част от популацията на света стои в седнало състояние прекомерно дълго време денем, без значение дали пред компютъра на работа или пред тв приемника вкъщи.


Като се има поради, че човешкото тяло е основано, с цел да се движи, цялото това седене явно е нездравословно за здравето ни. Ново изследване на Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD) удостовери това - и още нещо.

Общо 5856 души на възраст от 63 до 99 години са помолени да носят екран за интензивност на бедрото си в продължение на седем дни при започване на проучването. След това откривателите ги наблюдават в продължение на едно десетилетие, през което 1733 от тях умират.

Изследователите употребявали изкуствен интелект, с цел да открият посредством монитора за интензивност какъв брой време хората са седели, и по-късно свързали това с риска от гибел. Данните демонстрират, че при хората, които са седели повече от 11 часа дневно, рискът от гибел през интервала на проучването е бил с 57% по-висок от този при участниците, които са седели по-малко от девет часа и половина дневно.

Но постоянните физически извършения ще отстранен рисковете за здравето от прекомерно дългото седене, нали? Не и съгласно изследването на UCSD. Рискът от преждевременна гибел е останал налице даже при по-голямо количество умерени до интензивни физически извършения. Проучване от 2019 година също открива, че по-големите количества извършения не анулират риска от болести като диабет вид 2, сърдечни болести и инсулт, които се появяват при прекомерно дълго стоене на едно място, оповестява Science alert.

Противоречивите констатации могат да се обяснят с това, че в изследването на UCSD мониторите за интензивност се носят на бедрото, а в австралийското изследване - на китката, което може да докара до разнообразни оценки на времето, прекарано в седнало състояние.

В австралийското изследване също по този начин не е употребен специфичен програмен продукт, който да дефинира по кое време участниците са седнали и по кое време са стояли, което значи, че стоенето би могло да бъде погрешно признато за седене. Например, в случай че участникът е стоял неподвижно в продължение на половин час, това би било регистрирано като половин час седене. Това би могло да значи, че австралийското изследване е подценило времето, което хората са прекарали в седнало състояние.

Данните от изследването на UCSD наподобяват по-добри и акцентират нуждата да се седи по-малко. Настоящите насоки на Световната здравна организация поддържат това, като предлагат на възрастните да лимитират времето, прекарано в седнало състояние, и да прекъсват дългите интервали на седене.

Колко е прекалено много?

И по този начин, какъв брой седене е прекалено много? Според изследването на UCSD това са 11 часа дневно. Според други проучвания единствено седем часа на ден може да са прекалено много. Има и доста проучвания, които демонстрират, че не би трябвало да седите повече от 30 минути без да станете и да се движите, защото това може да увеличи равнищата на кръвната захар и кръвното налягане.

И по този начин, какво можете да извършите, с цел да не седите дълго време?

Бюрото със седяща стойка може да ви помогне, в случай че работите в офис. Или пък можете да ставате и да се движите сред работните задания или по време на диалог. Вкъщи можете да ставате по време на рекламните паузи по малкия екран или до момента в който чайникът ври. Някои смарт устройства също алармират, в случай че стоите в седнало състояние прекомерно дълго.

Проучване от 2020 година открива, че дребни серии от извършения с ръце (например две минути на всеки 20 минути) намаляват равнищата на кръвната захар. Стига да вършиме нещо, което значи, че не седите неподвижно, има изгоди за здравето. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР