Напредъкът на технологиите може да доведе до извършването на различни

...
Напредъкът на технологиите може да доведе до извършването на различни
Коментари Харесай

Фалшиви голи кадри на малолетни момичета разтърсиха испанско градче

Напредъкът на технологиите може да докара до осъществяването на разнообразни потресаващи действия, като да вземем за пример генерирането благодарение на неестествен интелект на подправени голи фотоси малолетни. Малкото градче Алмендралехо, Испания, е разтърсено от скандал, откакто стана ясно, че повече от 25 девойки на възраст сред 11 и 14 години станаха жертва на разпространяването на основани с AI изображения. 

Използвани са техни фотоси от профилите им обществените мрежи, на които са изцяло облечени, които са били обработи от приложение с изкуствен интелект, което основава нови фалшивите голи. Те са били публикувани в поне четири от петте междинни учебни заведения в Алмендралехо, споделя испанското издание El País.  

Deepfkes са направени благодарение на ClothOff, основано на AI приложение, което разрешава на потребителите да „ събличат момиче гратис “ (Undress girl for free), съобщи Euronews.  До сходни приложения учениците постоянно имат достъп през TikTоk или Discord. Снимките на испанските девойки са се разпространявали близо два месеца, преди да избухне абсурда, а родителите се притесняват, че могат да се окажат и в нецензурен уеб сайтове. 

Семействата на потърпевшите са потресени и гневни от нарушаването на персоналното им пространство и вредата, нанесена на децата им, а в обществото стартира развълнуван спор за заплахите, които се появяват с развиването на технологиите, и необходимостта от регулация и надзор върху потреблението на AI, тъй като към момента не е ясно осъществено ли е закононарушение, или не. Скандалът насочи вниманието и към потребността от образованието на младежите по отношение на евентуалните опасности от технологиите. 

Има ли закононарушение съгласно испанските закони

Испанският углавен кодекс криминализира производството, разпространяването и притежанието на детска порнография, като наказванията варират от санкции до отнемане от независимост. Въпреки това потреблението на AI за основаване на такива изображения съставлява ново правно предизвикателство, защото технологията се развива бързо и законите към нея към момента се развиват. Не е ясно дали основателите на тези изображения могат да бъдат подведени под наказателна отговорност, защото те механически не са произвели или имат действителни изображения на детска порнография. Независимо от това разпространяването на тези фрагменти към момента може да се смята за закононарушение, защото включва разпространяване на нездравословен и евентуално увреждащ материал. 

Опасните последици 

Етичните последствия от потреблението на AI за основаване на подправени голи изображения също са обилни. Технологията разрешава основаването на извънредно реалистични изображения, които могат да бъдат сложни за разграничение от действителните, заличавайки границата сред действителност и небивалица. Използването на AI за основаване на такива изображения може да се преглежда като нарушаване на поверителността, защото включва манипулиране на нечия аналогия без тяхното единодушие. То може също по този начин да способства за обективизирането и сексуализирането на малолетни, поддържайки нездравословни стандарти и настройки към младите девойки.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР