Направихме страхотна подготовка, доста се развихме в технически аспект. Това

...
Направихме страхотна подготовка, доста се развихме в технически аспект. Това
Коментари Харесай

Алберт Попов: Направихме страхотна подготовка, доста се развихме в технически аспект

Направихме страхотна подготовка, много се развихме в механически аспект. Това съобщи най-хубавият ни скиор при мъжете Алберт Попов във връзка старта на спортния сезон в България, съобщи кореспондент на БГНЕС. Алберт ще кара на Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Банско сред 10-11 февруари. Най-добрият ни сноубордист Радослав Янков пък ще се включи в Световната купа в Пампорово сред 20-21 януари.


На събитието в зала „ Родина “ на Националния стадион „ Васил Левски “ участваха още ръководителят на Българска федерация по ски Цеко Минев, генералният секретар Георги Бобев, представителите на ски курортите Пампорово и Банско надлежно Мариян Беляков и Иван Обрейков, както и основният арбитър на Световните купи Виктор Гичев.

„ Предстои ни един в действителност доста специфичен сезон, тъй като следващата година се навършват 100 години от основаването на БФСки. Това единствено по себе си е едно огромно предизвикателство пред всички нас, тъй като един век български ски не е малко. Това е стабилно и има капацитет в България. Успяхме да притеглим два старта от разнообразни спортове – от сноуборда и от алпийските ски, което се случва за първи път в страната ни. Това е голямо самопризнание към нашата федерация като равносилен сътрудник на Световната федерация, да бъдем уредници на две надпревари от Световната купа в Пампорово и Банско. Подготвят се всички детайлни проекти, за тях ще приказваме по-късно “, стартира Минев.

„ Хубаво е, че се срещаме в една снежна конюнктура. Огромна организация и за двете надпревари. Очакваме доста посетители и медии – дано не забравяме, че Световните купи в България сигурно са едни от най-добре отразените събития. Нашият опит от над 15 години демонстрира кумулативна телевизионна публика от 700 млн. фенове. Огромни спортни и обществени събития за страната ни – нека получим и съответната поддръжка от публицистите, локалната власт и страната, с цел да можем да потвърдим още един път, че сме един превъзходен хазаин “, бяха думите на Бобев.

Алберт Попов пък разкри, че подготовката за новия сезон е предходна ужасно, като се прицели във високи класирания в стартовете за Световната купа. „ Имахме страхотна подготовка този сезон, считам, че много сме се развили в механически аспект и в ските. Имахме към този момент един старт, в който записахме 10-о място. С две неперфектни спускания влязох в десетката. Надявам се да не се радваме единствено на сцени. С напълно български екип съм към мен, всички желаеме да жънем триумфи. Това да имаме две Световни купи в България, в никакъв случай не се е случвало. Пожелавам си с Радо да ни се получат нещата и да зарадваме всички българи “.

Янков добави следното: „ Чувствам се ужасно – началото бе мъчно поради незадоволителното количество сняг, само че лагерът приключи добре. Изключително съм щастлив, че ще мога да карам още веднъж пред родна аудитория. Това е едно особено място за мен – родом съм от Чепеларе. Радвам се, че децата, които са мои почитатели в сноуборда, ще могат да се допрян до най-хубавите. Както сподели Алберт, уповавам се на доста положително класиране и да зарадваме всички “.

„ Аз доста се вълнувам от идния сезон. Надявам се зимата да продължи да бъде същинска зима, а не като предходните години, да има задоволително мраз и сняг. Освен двете Световни купи, ще има и Европейска купа по сноуборд в Пампорово. Рано е за елементи, защото към момента сътрудниците от курортите създават софтуерен сняг. С ФИС работим доста добре. Искам да пожелая на Радо и Алберт да са здрави, уповавам се и двамата да привлекат от ден на ден и повече деца “, разяснява Гичев.


Председателят на БФСки Цеко Минев призна, че напъните на родната федерация не остават незабелязани по света. „ За да се случват тези неща в България, очевидно в света ни взимат много по-насериозно в сравнение с тук – това е по този начин и не е по този начин. В края на краищата, отново желая да благодаря за организацията на тези две Световни купи, на ММС, на Министерството на туризма и на общините, тъй като без тяхната поддръжка тези неща са мъчно изпълними. Тези спортове са много сложни и провеждането на една такава Световна купа изисква да си на равнището, което е в света. Ако не си го направил, те не помнят елементарно. Конкуренцията е доста огромна, желанието за домакинство е съществено. Мисля, че историята на БФСки потвърждава, че нашето място е тъкмо там – в последните години успяхме да създадем нещо удивително за дребна страна като нас, тъй като е мъчно да се мериш с огромните алпийски страни. Бюджетите им са повече от десетократно по-големи от нашия. На прав път сме – нещата, които реализираме, са доста съществени “, сподели той, а Попов добави:

„ Смятам, че Световните купи при нас са 70% по-сериозни от всички останали Световни купи по света. Аз съм чувал единствено позитиви в последните години и ни взимат все по-насериозно “. Радо Янков сподели още по тематиката: „ Някои бяха скептично настроени за България, само че след провеждането на първата Световна купа в Банско, несъмнено това се промени. Имахме къса дупка, в която нямаше надпревари, непрекъснато ме питаха по кое време ще има съревнование – всички са доста удовлетворени от изискванията “.

Бобев даде повече информация към организацията на двете надпревари, като върна лентата и към някои от най-забележителните моменти за миналите близо 100 години в родните ски. „ Само екипите, които работят за двете надпревари, са 200-300 души. Има доста работа зад кадър – хора, които провеждат настаняване, превоз, пресцентрове, телепродукция. Много са детайлите, екипът е голям, доста звена, свързани с логистиката. За наше благополучие ние към този момент имаме един добре построен екип във федерацията, имаме вяра, че ще се оправим още веднъж и с поддръжката на времето, което е доста сериозен фактор. Имаме увеличаващ се брой поръчки от наши сънародници, които са емигрирали в чужбина за картотекиране на млади състезатели. Имаме една състезателка – Нина Цурбриген, майка й е в българка. Вчера имах позвъняване на родител от Канада, неговият наследник да се картотекира за България “, показа той и продължи:

„ 100 години са един много впечатляващ интервал от време – има огромни триумфи в другите интервали. Ние сме една от 10-те най-стари федерации в Европа. През годините имаме доста върхове – първото ски съревнование по ски скокове е проведено през 1936 година. В по-нови времена има запаметяващи се резултати като тези Георги Димитров, Кръстана Стоева и Петър Попангелов. Домакинства на България на Световни купи през 80-те години “.

Минев разкри, че легендата Алберто Томба сигурно ще бъде посетител на федерацията по случай 100 години от основаването й. „ При всички положения ще бъдат почетени от много огромни звезди, които са карали тук. Ние сме ги поканили най-много и поради „ 100 години БФСки “. Алберто Томба сигурно ще бъде там. Разликата с другите надпревари е, че нямаш стадион или зала – в случай че нямаш доста добре готови екипи от експерти, това няма по какъв начин да се случи. Сблъскваме се със ужасно доста неща, само че насъбраният опит през годините ще ни помогне да бъдем на равнището, на което постоянно сме били “, приключи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР