Направи ли Доналд Тръмп Америка отново велика през първата година

...
Направи ли Доналд Тръмп Америка отново велика през първата година
Коментари Харесай

Светът през 2017 година: Първата година от управлението на Доналд Тръмп

Направи ли Доналд Тръмп Америка още веднъж велика през първата година на ръководството си? Всеки самичък може да си отговори на този въпрос - най-малко на нас не ни се коства да е по-велика, в сравнение с преди.

На 20 януари 2017 година магнатът милиардер постави клетва като 45-ия президент на Съединени американски щати. Вечерта след церемонията със брачната половинка му Мелания танцуваха като Първа двойка под звуците на " My Way " на Франк Синатра. Е, несъмнено можем да кажем, че Тръмп прави нещата по своя метод. Начин, който включва съмнителни връзки с Русия, спорна външна политика, невпечатляваща вътрешна политика и многочислени гафове. В своя преглед в две елементи напомня главните акценти от ръководството на Доналд Тръмп през към този момент миналата година.

Преди време някой беше написал, че Путин не би трябвало да се оплаква от Тръмп, тъй като той си го е избрал. Доказателствата в интерес на това изказване стават от ден на ден. Започнаха да се появяват по време на предизборната акция в Съединени американски щати, а през миналата година се прибавяха нови и нови.
Още през декември 2016 година беше образувана парламентарна комисия в Конгреса на Съединени американски щати, която трябваше да откри дали е имало интервенция на съветски хакери по време на предизборната акция. Директорът на ФБР Джеймс Коми съобщи, че руснаците не са влезнали, що се отнася до Тръмп, в " чувствителни " компютри на национално, а " единствено " на локално равнище. Това обаче не успокои пристрастеностите изключително откакто в медиите беше оповестено скандално досие на Тръмп, направено от някогашен английски сътрудник. В него бяха посочени компромати, посредством които Кремъл " държи в послушание " новия американски водач - да вземем за пример запис с проститутки в Москва. Информацията по този начин и не беше доказана, само че в нея имаше нещо доста забавно - че Пловдив е употребен като място, където платени от Русия и от Тръмп хакери са се скрили, откакто преди този момент са разпространявали подправена информация против Хилари Клинтън.
Първият кадрови скандал, обвързван с съветската интервенция, беше още през февруари. Тогава се наложи съветникът по националната сигурност Майкъл Флин да подаде оставка единствено 24 дни след назначението си. Причината беше следствие против него за извършени с съветския дипломат Сергей Кисляк персонални срещи телефонни диалози, един от които - тъкмо в деня на налагане на нови наказания против Русия. Първоначално Флин отхвърляше за диалозите, само че по-късно през годината призна, че такива е имало.
Всъщност връзката на членове на екипа на Тръмп с съветската страна беше разкрита от американските служби, което предизвика президента да " им разгласи война ". Малко по-късно Джеймс Коми публично разгласи, че ФБР проверява дали Кремъл е оказал помощ на Тръмп. И това му коства главата - през май Коми беше уволнен. Е, тиражираното пояснение беше обвързвано с прословутите служебни имейли на Хилари Клинтън от времето ѝ като държавен секретар на Съединени американски щати, пратени от беззащитен сървър през персонална поща, само че куриозното в тази ситуация е, че те са бяха в изгода точно на Тръмп. През юни Коми удостовери в писмена декларация пред Конгреса, че президентът е изискал от него да приключи следствието Майкъл Флин. Но не спря дотук. " Нямам никакво подозрение, ч е Русия се намеси в президентските избори на Съединени американски щати ", сподели някогашният шеф на ФБР в прав текст на чуването си.
Междувременно стана ясно, че основният прокурор Джеф Сешънс се е срещал два или три пъти с съветския дипломат Кисляк през 2016 година, само че не е съобщил за това по време на одобряването си в Сената. Сешънс изясни, че се виждал с Кисляк в качеството си на сенатор, само че след това се отдръпна от присъединяване в следствието на съветската интервенция - решение, което разочарова Тръмп.
Оказа се още, че някогашният началник на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт скрито е работил за съветския милиардер Олег Дерипаска преди повече от 10 години и е защитавал ползите на Кремъл във връзка с някогашните руски републики. Именно Манафорт през октомври получи първото федерално обвиняване за съветската интервенция. Пак тогава сътрудникът на Тръмп от времето на предизборната акция Джордж Пападопулос се призна за отговорен в машинация на проверяващите от ФБР. Той се опитал да скрие контактите с професор, обвързван с Москва, който " имал концепция " за другия претендент Хилари Клинтън,
През май пък съветският външен министър Сергей Лавров се срещна с Тръмп в Белия дом. След визитата имаше съществени подозрения, че Тръмп е разкрил на Лавров свръхсекретна информация за " Ислямска страна ". От съветска страна отхвърлиха, само че в американската администрация се говореше, че разкритите данни са повече, в сравнение с се дават на съдружниците на Америка.
В средата на лятото следващата връзка с Русия се оказа на напълно персонално равнище - забъркан беше Доналд Тръмп-младши, най-големият наследник на президента. Оказа се, че по време на предизборната акция той се е срещал с близка до Кремъл адвокатка на име Наталия Веселницкая, тъй като тя му дала обещание да му даде компрометираща информация за Хилари Клинтън. На срещата участвал и зетят на Тръмп (съпруг на Иванка) Джаред Къшнър. Не стана ясно дали информацията е била получена. Младият Тръмп разгласява имейлите си до адвокатката, може би в опит да показва бистрота. Така обаче единствено удостовери, че е бил наясно с съветските старания в поддръжка на бащината му акция.
При всичко изписано досега, би трябвало да напомним, че и съперничката на Тръмп - Хилари Клинтън, не се оказа света вода ненапита. През октомври бе обявено, че тя и Националния комитет на Демократическата партия са платили за изследване, включено в скандалното досие на английския сътрудник (онова с пловдивската връзка) за Тръмп и връзките му с Русия. От юридическата адвокатска фирма, представляваща Клинтън, обявиха, че тя в действителност не била наясно с детайлите по интервенцията, само че подозренията останаха.

Ходовете на Тръмп във външната политика през първата година на ръководството му бяха в цялостно несъгласие с тези на неговите прародители - и демократи, и републиканци. Привидно всичко е в името на " величието " на Америка, само че изгодите за страната са противоречиви, поради срутва на имиджа ѝ в международен мащаб.
Новият президент стартира с чистка - подреди мигновено евакуиране на всички посланици, назначени от Обама. Обикновено при промяна на ръководството на дипломатите се дават няколко седмици или месеци, само че не и този път.
Всъщност Тръмп май си пада по изтеглянията. Оттегли страната си от няколко интернационалните съглашения. Първо беше Транстихоокеанското партньорство с 15 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион (бел. ред. - за свободна търговия). Вместо него, президентът на Съединени американски щати изиска двустранни контракти, които " да върнат работните места и промишлеността на американска земя ". Американският държавен глава стартира и нови договаряния за Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА) сред Съединени американски щати, Мексико и Канада, като се зарече, че в случай че не дадат претенции от него резултат, Америка си потегля. НАТО бе наречена " отживяла " организация, преди Тръмп да отдръпна думите си и да изиска членките да усилят разноските си за защита. Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) пък бе напусната, тъй като е " антиизраелска ".
Най-много рецензии обаче Тръмп си навлече с изтеглянето на Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата. След месец на спекулации дали това ще се случи, то стана факт през юни с аргумента, че вреди стопански на Америка. Световните водачи дефинираха решението като безконтролно, а голям брой губернатори на щати обявиха, че няма да се съобразят с него и ще продължат ограниченията за битка с климатичните промени.
Тръмп се зарече и да " скъса " нуклеарното съглашение с Иран, само че в последна сметка единствено отхвърли да удостовери, че Техеран съблюдава уговорките си, и трансферира на Конгреса отговорността да реши ориста на съглашението.
Две бяха главните точки на напрежение във външната политика на Съединени американски щати през годината - Сирия и Северна Корея. През април Съединени американски щати изстреляха десетки ракети " Томахоук " по сирийската военновъздушна база Шейрат край град Хомс. За нея се твърди, че е употребена за осъществяване на офанзивата със зарин против Хан Шейхун. Хиляди американци стачкуваха против офанзивата и приканиха президента си да се въздържа от военни дейности.
Междувременно взаимните закани за ракетни удари със Северна Корея ставаха все по-чести. От КНДР обявиха, че политиката на Съединени американски щати против тях е станала " по-злобна и нападателна ", Тръмп пък сподели, че ще отвърне с " огън и гняв " на експанзия от тяхна страна. Корейците заплашиха остров Гуам (американска територия) и направиха мощен нуклеарен опит през септември, което накара мнозина да заговорят за опцията за експлоадиране на война. Тръмп продължи да се перчи с огромни приказки за " заличаването " на тоталитарната страна, само че последна сметка се стигна единствено до налагане на нови наказания против нея.
В рамките на форума Г-20 през юли Тръмп и съветският му сътрудник Владимир Путин организираха първата си среща. Тя продължи над 2 часа, а тематиките на диалог бяха Украйна, Сирия, киберсигурността и битката с тероризма. Двамата се видяха за малко и във Виетнам през ноември. През септември пък българският президент Румен Радев участва на банкет на Доналд Тръмп в Ню Йорк.
Сякаш с цел да приключи годината с гръм и тропот, американският държавен глава призна Йерусалим за столица на Израел. Това беше измежду предизборните му обещания, само че е допустимо да го е направил и под въздействие на своя шурей и старши консултант в Белия дом Джаред Къшнър, който има нови хрумвания за реализиране на мир в Близкия изток - посредством доближаване на арабските страни и Израел в общ фронт против Иран. Но този ход, който е в прорез с правилата на мирния развой, разпали яд в арабски и мюсюлмански страни и апели за нова интифада в навечерието на коледните празници.
Външната политика на Доналд Тръмп през 2017 година беше белязана от прекалено много несъгласия и кавги, а към този момент не наподобява да е довела до огромни изгоди.
Очаквайте и част втора на нашия преглед, в която ще разгледаме вътрешната политика и гафовете на американския държавен глава.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Америка  Колумбия прати на Венецуела 50 тона шунка за празниците Колумбия прати на Венецуела 50 тона шунка за празниците  Опозицията във Венецуела готви общ претендент против Мадуро Опозицията във Венецуела готви общ претендент против Мадуро  Засега Тръмп ще изчака с обжалването по отношение на транссексуалните в армията на Съединени американски щати Засега Тръмп ще изчака с обжалването по отношение на транссексуалните в армията на Съединени американски щати  Леден дъжд спря тока на огромна област в Канада Леден дъжд спря тока на огромна област в Канада  Песков: Отношенията Русия-САЩ са разочароващи Песков: Отношенията Русия-САЩ са разочароващи Интервю Още Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработен подарък
Любка Александрова е кмет на община Левски от 2011 година Възпит...
Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": Посрещаме европредседателст Победителите в " Сграда на годината ": София има потребност от същински Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, защ коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Автобус се възпламени на пътя сред Карлово...
Туристически рейс се е запалил в придвижване на пътя Карлово-Павел баня, при местността Стражата, съобщи Радио " Фокус ". Шофьорът е ре...
Ако ви заловен с превъртян километраж, може... Седмична прогноза за времето 1-7 януари Светът през 2017 година: Русия Австралия е била в бойна подготвеност поради... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 31 декември
Овен През този ден най-хубавото, което може да извършите за себе си е да помислите за личния ви комфорт. Очакват ви запознанства с...
Новините: Най-важното за деня, 30 декември Самолет кацна наложително в София поради... Изключени са 3 и 4 реактор на АЕЦ " Козлоду... Заложническа драма в Украйна, заловиха зап... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Павлова има вяра, че имало клеймо върху Бъл...
Няма сменена действителност, не можем да я променим. Върху България има клеймо. Така министърът по въпросите на европредседателството Лилян...
Димов от Банско: Общината почва да прави п... Борисов и Вучич си пожелаха още просперите... 8,5 млн. задгранични туристи са посетили... Истинският скандал  www.expert.bg  15 съответни новогодишни решения, които в действителност ще спазите 15 съответни новогодишни решения, които...  Топ 10 на най-харесваните филми за 2017 година Топ 10 на най-харесваните филми за 2017...  Светослав Георгиев, хотел Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": По...  11 употребявани от всички ни движимости, които скоро ще изчезнат напълно 11 употребявани от всички ни движимости, които с...  www.iwoman.bg  Годишен хороскоп за 2018 - Риби Годишен хороскоп за 2018 - Риби  Нещо МАГИЧЕСКО в хороскопа за 31 декември Нещо МАГИЧЕСКО в хороскопа за 31 декемвр...  Годишен хороскоп за 2018 - Водолей Годишен хороскоп за 2018 - Водолей  Да тичаме дружно на 1-ви януари Да тичаме дружно на 1-ви януари  http://www.sportlive.bg  Футболните страсти в Първа лига през 2017-а година Футболните страсти в Първа лига през 2017...  Време е Левски да стане като Лудогорец Време е Левски да стане като Лудогорец  Обявиха прехвърлянето на Коутиньо в Барселона? Обявиха прехвърлянето на Коутиньо в Барселон...  Футбол и спорт в последния ден на годинта (31.12) Футбол и спорт в последния ден на годинт... Интервю Още Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработен подарък
Любка Александрова е кмет на община Левски от 2011 година Възпит...
Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": Посрещаме европредседателст Победителите в " Сграда на годината ": София има потребност от същински Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, защ Нови Най-четени Най-коментирани Светът през 2017 година: Първата година от ръководството на Доналд Тръм... 37 0 Ловешката болница обезпечи нужните консумативи за пациентите по пр... 59 0 Опашки в Банско при оптималната скорост на лифта... 114 0 8,5 млн. задгранични туристи са посетили България от началото на годи... 114 3 Месечен хороскоп за януари 2018 година...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР