Напоследък управляващите отново заговориха за необходимостта България да влезе по-бързо

...
Напоследък управляващите отново заговориха за необходимостта България да влезе по-бързо
Коментари Харесай

Виктор Папазов: Влизането в еврозоната няма да е плюс за нас, еуфорията ще е само в началото


Напоследък ръководещите още веднъж заговориха за нуждата България да влезе по-бързо в еврозоната.

Нормално е те да упорстват на това, тъй като пазят позициите на брюкселския хайлайф, който стои зад тях. Моето мнение е, че влизането на страната ни в еврозоната ще бъде дефинитивна загуба на суверенитет и в средносрочен проект ще ни сполети орис, сходна на Гърция.

Какво се случи там? Гърците станаха част от еврозоната и първоначално изпитаха еуфория, близка до прочувственото положение, когато вземете потребителски заем. Една седмица се радостните крепко, вдигате чашите с напитките, само че откакто изтрезнеете, разбирате, че би трябвало да връщате заема. И в случай че не сте си създали добре сметката, идват едни хора и стартират да ви разказват имуществото и да ви вземат каквото имате. Това се случи с гърците. И макар че те направиха референдум, в който споделиха НЕ, няма да плащаме, немският финансов министър им заяви, че това няма по какъв начин да стане. Затова всички банкери и представителите на цялата финансова система истерично ненавиждат биткойна, тъй като не могат да го създават от въздуха. По същия метод ненавиждат и златото, което е било и е от 5 хиляди години насам несъмнено разплащателно средство. И ще си разреша да изтъквам J. P. Morgan, който преди стотина години споделил: единствено златото е пари, всичко останало е заем. Ама заемът не е пари, той е нещо друго…

Така че, допускам, влизането в еврозоната няма да е плюс за нас, българите, и може да ни сполети същата орис като на гърците, в случай че не и по-лоша. Всъщност, доста неща могат да се случат, в случай че приемем еврото, само че излаз обратно няма да има, няма да можем по-късно да си върнем лв.. С каквито и преимущества да ни омайват, считам, че тази стъпка ще ни коства доста, в случай че допуснем да се извърши.

Споменах биткойна и желая да разсея някои подозрения. Твърдя, че той не е пирамида, а е първата и за момента най-популярна криптовалута. Това, че цената му се е сринала с 50% нищо не значи, а и не е първият му срив. В неговата къса история от 2009 година насам има 8 или 10 сходни срутва, като най-големият е от 87%. Мнозина предсказват непрекъснато гибелта на биткойна, даже има специфичен уебсайт, в който са поместени неговите „ некролози ” за последните 5-7 година – в тях има и известни имена на сякаш умни хора, само че по някакви аргументи, изкушени да се произнесат и да кажат нелепост.

Интересно е, че колкото по-малко хората са чели и знаят за биткойна, толкоз по-настървено се изричат като последна инстанция какво ще се случи. А тази криптовалутата надалеч към този момент е надраснала онази фаза, в която може да бъде смачкана и унищожена. Независимо, че доста държавни управления й се заканват, пробват се да я стопират по какъв ли не метод, само че за мен биткойнът има огромно бъдеще.

Цената му е нещо напълно друго. Но да се приказва, че той е пирамида е най-малкото несериозно. Хората не схващат по какъв начин е зародил, само че това е дълга тематика. Ще кажа единствено, че той е валута, която се базира на криптотехнологии, на така наречен блокчейн - една строго избрана поредност от записи. Примерно, представете си го като една книга, която е с номерирани страници и всяка страница, разумно, върви след миналата и преди идната. И тази книга не седи на едно място, а е разпръсната из целия свят, на доста компютри с достъп до нея. Записите са идентични, тъй че не може нищо да се фалшифицира и всеки може да ревизира дали те са правилни или не. А в случай че някой запис не подхожда на останалите, очевидно е подправен.

Ценното при биткойна е, че записът е дистрибутиран и е разполагаем на всички места по света, а потреблението на криптотехнологиите не разрешава подправяне. Докато така наречен копаене, както го назовават, е пресмятане на избрана функционалност. Но обяснението оттук насетне става прекомерно професионално и характерно.

Има доста типове криптовалути, само че биткойнът е най-голямата и преобладаваща за момента. Дали той ще остане подобен, не мога да кажа, само че, че ще го има, съм убеден. Макар занапред да ми е мъчно да предвиждам коя ще е преобладаващата валута след година-две-пет.

Възходът на биткойна е израз на загубата на доверие в настоящата паразитна финансова система.

Защо паразитна? Хората не си дават сметка, че преди към 20 година в Съединени американски щати при корпоративните облаги единствено 15% от тях са били на банките и на финансовия бранш. Сега към този момент са към 40-45%. Хартиените пари при откъсването им от златния стандарт са тип дълг, а това не може да продължава до безспир. И в търсенето на излаз се появиха криптовалутите. Разходете се, примерно, по столичната ул. ”Раковски ” и ще видите банка, банка, офис на мобилен оператор, пак-банка, банка и офис на мобилен оператор… другото са дребни магазинчета и заведения. Някои ще опонират и ще напомнят абсурда от последния месец с една българка, която стана обвинена в Германия поради пирамидалната подправена криптовалута уанкойн. Подчертавам – подправена. Докато биткойнът е заплащане за цялата изчислителна мощност, която си дал в мрежата, поддържаща нейната сигурност и преводите.

Твърдя, че, в случай че има някакъв „ балон ” той не е в биткойна, а във финансовата система.

Знаете ли, че 2007 година международният дълг е бил 57 трилиона $, към днешна дата той е 233 трилиона $, т.е. дългът се е нараснал в пъти. Кризата през 2008 година пристигна от свръхзадлъжнялостта. А какво се случи по-късно? Не единствено не понижа, а се усили в пъти.

И още един въпрос – откакто банките и финансовите акули смятат, че са толкоз положителни и че са толкоз умни за какво не понесоха следствията на своите лекомислени дейности след рецесията през 2008 година? Защото при пазарната стопанска система се носи риска от личното държание, нали по този начин? Инвестирал си, нещата са се обърнали против теб – банкрут. Губиш всичко, само че научаваш урока и идващия път не постъпваш по този начин.

А в този момент, който желае да спори, дано види с какъв брой милиарда страните подкрепиха закъсалите банки от рецесията насам – освен в Съединени американски щати, само че и в Европа. /БГНЕС

------------

Виктор Папазов, икономист и финансист, създател на Българската фондова борса.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР