Напоследък реалността сгъсти своите тъмни краски. Пандемия, война, инфлация, несигурност,

...
Напоследък реалността сгъсти своите тъмни краски. Пандемия, война, инфлация, несигурност,
Коментари Харесай

Големият брат и контролът над малките хора

Напоследък действителността сгъсти своите тъмни краски. Пандемия, война, инфлация, неустановеност, политически рецесии... В такива моменти някак естествено се обръщаме към творчеството на Джордж Оруел (Ерик Артър Блеър e същинското му име) и се питаме фантазьор, антиутопист или просто реалист, провиждаш в бъдещето, е този английски публицист, есеист и публицист.

Знаменитата антиутопия „ 1984 "  е написана през 1948 година, „ Фермата на животните " е другият му добил известност разказ измежду седемте книги, които е разгласил. „ Big Brother " (Големият брат, който към този момент ни гледа отвсякъде) и „ doublethink " - двумислието, което съгласно Оруел значи властта да задържаш по едно и също време две противоречащи си убеждения в нечие схващане и да приемаш и двете, му обезпечават „ непокътнато място “ в европейската просвета. Остава въпросът дали пък хора като Оруел не имат мощ със своята визия за предстоящето да трансформират „ траекторията “ на развитието…

Който управлява предишното, управлява бъдещето; който управлява сегашното, управлява предишното.

Ако спазваш дребните правила, можеш на нарушаваш огромните.

Войната е мир. Свободата е иго. Невежеството е мощ.

Когато стартира, или преди началото си, всяка война, не трябва показана като война, а като самоотбрана против палач фанатик.

Най-бързият метод да спреш войната е да я загубиш.

Власт е да разкъсаш човешките мозъци на части и да ги сглобиш в нови форми по твой избор.

Властта не е средство, тя е цел. Целта на властта е власт.

Всяко потомство счита себе си за по-умно от предходното и за по-мъдро от идващото.

Както и при християнската вяра, по този начин и при социализма, най-лошата реклама за концепцията са нейните почитатели.

Прогресът не е заблуда - той се случва, само че за това пък е муден и непроменяемо разочароващ.

Съществуват хрумвания, които са толкоз неправилни, че единствено в действителност образован човек би могъл да повярва в тях.

Човекът е единственото създание, което употребява, без да създава. Човекът не дава мляко, не снася яйца, не е задоволително мощен, с цел да дърпа плуг, не може да тича задоволително бързо, с цел да улови заек, и въпреки всичко той е стопанин на всички животни.

Всеки публицист, който застава под партийните флагове, рано или късно се оказва пред избор – или да се подчини, или да млъкне.

Когато всички одобряват една неистина, насаждана от партия, в случай че във всички документи се пее една и съща ария, тогава тази неистина се намества в историята и се трансформира в истина.

Ние, представителите на междинната класа, с изключение на вярното си наречие, няма какво да губим.

Във всяко общество елементарните хора би трябвало да живеят, съпротивлявайки се на съществуващия ред на нещата.

Абсолютно бялото и безусловно черното наподобяват като някакъв недостатък на зрението.

Текстът е част от бр. 111 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинцитати ПоследниНай-четениЛюбопитно 56 Големият брат и контролът над дребните хора Компании 232 Tesla смъква цените на електрическите автомобили по целия свят Политика 136 Фандъкова се отхвърля от борбата за нов мандат в София Бюджет и финанси 224 Неизпълнението по дълга на Съединени американски щати е евентуално през втората половина на 2023 година Любопитно 11434 Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни метали в Европа Компании 8942 Прокуратурата разказа Nexo като пирамида от кухи компании с незаконни клиенти Компании 7250 Български и непознати служби претърсват офисите на Nexo в София Енергетика 6776 Все повече електрически автомобили зареждат домове с ток Всички новини15:10 Бюджет и финанси 56 „ Довиждане, момчета “: Военният бюджет на Путин отписа междинната класаОще от ЛюбопитноВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР