Напълно вероятно е т.нар. британски щам да е дошъл в

...
Напълно вероятно е т.нар. британски щам да е дошъл в
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Вероятно британският щам отдавна е при нас

" Напълно евентуално е така наречен английски вариант да е пристигнал в България от дълго време ", сподели пред БНР проф. Радостина Александрова, вирусолог от Българска академия на науките.

Според нея не би трябвало да има нищо учудващо, че той е пристигнал и у нас. Тя добави, че за момента няма безапелационни доказателства, че той е в България, само че акцентира, че евентуално е въпрос на време да бъде открит.

По думите на вирусолога към момента е доста малко информацията за новия вид на Covid-19.

" Има 23 разновидности и една от тях спомага той да се предава доста по-добре сред хората - с 50 до 70%.... Този вирус би трябвало оптимално да бъде стеснен в неговото разпространяване, тъй като колкото повече се популяризира, толкоз се усилват шансове да пораждат нови разновидности, " изясни проф. Александрова.

За така наречен южноафрикански вариант, тя разяснява, че при този вид има и две разновидности, за които има подозрение дали не пречат на обезвреждащите антитела да си свършат работата.

" Иначе казано - дали тези две разновидности не оказват помощ на вируса да успее да избяга от нашата имунна система, " разяснява вирусологът.

Тя беше безапелационна, че имунизациите, които се употребяват в този момент против Covid-19, не могат да бъдат компрометирани от английския вид на ковид, само че за южноафриканския вид към момента текат усилени изследвания.

2021 ще е годината освен на имунизациите, само че и на новите разновидности, посочи проф. Александрова и добави, че би трябвало да бъдем готови за това и не изключи опцията имунизациите също да бъдат обновени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР