Напълно новият кросоувър съчетава предимствата на SUV автомобилите с функционалността на компактните

...
Напълно новият кросоувър съчетава
предимствата на SUV автомобилите с
функционалността на компактните
Коментари Харесай

Всичко за ... SKODA KAMIQ

Напълно новият кросоувър съчетава предимствата на SUV колите с функционалността на компактните модели. Най-съвременни асистиращи системи срещат модерния дизайн.
Позициониран в бързо развиващия се сегмент на градските кросоувъри, ŠKODA KAMIQ перфектно съчетава преимуществата на SUV моделите - като по-висока позиция на седене и по-голям луфт - с функционалността на компактните автомобили. С прочувствения си дизайн, най-съвременни асистиращи и инфоразвлекателни системи, щедро вътрешно пространство и голям брой Simply Clever решения, новият KAMIQ еднообразно добре отговаря на потребностите и на фамилните, и на лайфстайл насочените клиенти.

Името KAMIQ произлиза от езика на инуитите, които населяват северна Канада и Гренландия и значи нещо, което ти е по мярка, като втора кожа.

Предната част на новият KAMIQ се характеризира с необятна радиаторна решетка с двойни въздуховоди и отличителни линии върху предния похлупак. Предният спойлер подсказва за офроуд характера на автомобила. Страничният изглед е стилен, с огромни колелета с размер от 16 до 18 инча и повдигнато купе, и излъчава устойчивост и динамичност. Линията на покрива и огромният просвет подчертават това усещане още повече. Страничният аспект предлага балансирани пропорции и типичен дизайн, съчетани със състезателен темперамент. Задната част включва нова интерпретация на типичните за ŠKODA задни светлини в С-форма. Дифузьорът подчертава върху по-големия просвет и мощното лъчение на автомобила.

KAMIQ е първият модел на ŠKODA с нова конфигурация на предните светлини, при която дневните светлини са отделени, като във full-LED версията, те наподобяват като 4 диаманта над главните светлини. Триизмерните и кристални резултати, както и LED светлините, наподобяващи блестящи бижута, прибавят още изтънченост към изгледа на модела. Във full LED версията са включени и светлини за мъгла със статични светлини в завой и - за първи път при ŠKODA - динамични завиващи предни и задни светлини.

ДВИГАТЕЛИ
Всеки един от моторите на ŠKODA KAMIQ е с директно впръскване и турбо компресор. Те идват с функционалност за рекуперация на спирачната сила или Stop-Start технология, и дават отговор на най-стриктната в момента норма за нездравословни излъчвания - Euro 6d-TEMP. Най-икономичнитят 1.0 TSI мотор е с мощност 70kW (95 к.с.). Този трицилиндров двигател предлага оптимален вътрящ момент от 175 Nm и 5-степенна механична трансмисия.

Двигателят 1.0 TSI с мощ 85 kW (115 к.с.) идва с 6-степенна трансмисия като стандарт, но може да бъде оборудван и със 7-степенна DSG като алтернатива, той генерира въртящ миг от 200 Nm. Топ осъществяването е четири-цилиндров 1.5 TSI мотор с мощ 110 kW (150 к.с.) и максимален въртящ миг от 250 Nm. ACT технологията му (Active Cylinder Technology) автоматично изключва два от цилиндите при по-голямо натоварване, с цел да пести гориво. Този мотор също може опционално да се оборудва със 7-степенна DSG, като опция на механичната 6-степенна трансмисия. И трите бензинови двигателя са оборудвани с филтри за твърди частици.

Четирицилиндровият 1.6 TDI дизелов двигател дава мощ от 85 kW (115 к.с.) и въртящ миг от 250 Nm; оборудван е с SCR-катализатор с впръскване на AdBlue и филтър за твърди частици, като стандарт. Този пестелив дизелов мотор е оборудван общоприетоо с 6-степенна механична трансмисия, а 7-степенната DSG е опционално съоръжение.

Най-новата версия на 1.0 G-TEC е изключително икономичен и екологичен метод да се насладите на ŠKODA KAMIQ. Трицилндровият двигател е с мощ 66 kW (90 к.с.), максимален въртящ миг от 160 Nm и е проектиран да се задвижва на природен газ (CNG). Това подсигурява ниски равнища на отделяне на CO2 и NOx излъчвания, в съпоставяне с конвенционалните горива. Двигателят е оборудван с 6-степенна механична скоростна кутия.

С 37 мм по-голям пътен луфт, в сравнение с новият стилен модел - ŠKODA SCALA, шасито на ŠKODA KAMIQ комбинира преимуществата на SUV моделите с практичността на компактните модели. Спортният шаси надзор (Sport Chassis Control) дава опция и за по-динамично шофиране. Това опционално спортно шаси е с 10 мм по-ниско, и като допълнение на режим Normal, също предлага състезателен режим, характеризиращ се с по-стегнато шофиране.

Водачът може да конфигурира двете настройки на шасито в менюто Driving Mode Select, който идва в композиция със Sport Chassis Control и предлага избор от 4 режима: Normal, Sport, Eco and Individual.

ИНТЕРИОР
KAMIQ е вторият модел на чешкия бранд с нова интериорна идея. Вътрешният му дизайн се господства от свободно стоящият дисплей, който е комфортно позициониран пред лидера, и с размерът си от 9.2 инча, е един от най-големите в сегмента. Характерната за ŠKODA чупка над решетката в екстериора в този момент се появява и в интериора. Тя включва и ергономична поставка за ръката тъкмо под екрана, което улеснява използването му. С размер от 10.25 инча, виртуалният кокпит е също сред най-големите в сегмента. Обновеното дигитално инструментално табло е също повлияно от прочувствения дизайн на екстериора.

Таблото, със своите нови декоративни елементи, и украшения на предните врати предлагат висококачествени повърхности с нова характерна конструкция, напомняща кристал. Вътрешното осветяване, предлагащо три цвята - бял, червен и мед, също способства за приятното чувство за пространство.

Опционално, седалките се оферират с ексклузивната микрофибърна тапицерия Суедия. ŠKODA KAMIQ предлага и по-висока позиция на седене, спрямо ŠKODA SCALA.

Интериорът на новият ŠKODA SUV впечатлява не само с великодушното си пространство, само че и с опциите за комфорт, които са характерни за по-висок клас коли. Това включва, да вземем за пример, волан и предно стъкло с затопляне. KAMIQ предлага и седалки с подгряване, освен за седящите начело, но и за задните седалки, като допълнителна алтернатива.

Новият ŠKODA KAMIQ е 4,241 мм дълъг и 1,793 мм широк, а височината му е 1,531 мм. Базата му от 2,651 мм способства за комфорта на пътниците откъм гърба, които могат да се насладят на 73 мм пространство за краката. Багажното поделение е с потенциал 400 л, който доближава до 1,395 л при свалени задни седалки. Като спомагателна екстра, облегалката на седалката на пътника отпред също може да бъде сгъната, което позволява да транспортирате с лекота товар с дължина до 2,447 мм.

СВЪРЗАНОСТ
ŠKODA KAMIQ предлага три инфоразвлекателни системи. Най-високият клас инфоразвлекателна система Amundsen е с 9.2 инчов свободностоящ тъч-скрийн екран, който е позициониран високо, комфортно за водача. Този екран е един от най-големите в сегмента. Също както и 10.25 инчовият виртуален кокпит, предлагащ избор от 5 различни изгледа - Класически, Базов, Модерен, Спортен и Разширен. Дори и инфоразвлекателната система Bolero идва с 8.0 инчов екран, а базовата система Swing - с 6.5 инчов екран и 4 тонколони начело. Bolero и Amundsen са оборудвани с осем тонколони; опционалната 405 ватова система ŠKODA Sound System предлага десет колони.

Постоянната интернет връзка осигурява KAMIQ с eCall - функционалност, посредством която се предава информация за местоположението и състоянието на коли при положение на инцидент, и Проактивни Услуги, посредством които се поддържа връзка с определения сервизен партньор и се координират часовете за сервизно обслужване.

Свързаността на автомобила позволява отдалечен достъп до него, посредством ŠKODA Connect приложението или уеб портала. Тази функционалност разрешава на лидера от разстояние да заключва или отключва автомобила, или да ревизира дали всички прозорци за затворени.

В допълнение, притежателят на KAMIQ може спокойно да получи информация на път към автомобила си, или до момента в който е към момента у дома, и да разбере, да вземем за пример, какъв брой гориво има в резервоара. Информация като данни за пътувания и пропътувани километри също е достъпна.

Инфоразвлекателните приложения, налични в магазина, могат да бъдат конфигурирани на инфоразвлекателната система Amundsen, предоставяйки достъп и до други услуги. Използвайки приложението Новини, например, лидерът може да се абонира за информационен поток; приложението Време обхваща метеорологични прогнози за цяла Европа. Онлайн инофрмацията за трафик осигурява по-точно пресмятане на маршрута и времето на пътуване; информацията за тапи и алтернативни направления се обновява в реално време. Онлайн данните осигуряват информация за свободни места за паркиране, цени на горивата, а гласовият контрол може да схваща цели фрази.

В онлайн магазина, клиентите могат да изберат и разнообразни пакети данни, за да осигурят на своите спътници достъп до Wi-Fi, посредством хотспот, да вземем за пример.

БЕЗОПАСНОСТ

ŠKODA KAMIQ предлага най-съвременни системи за сигурност - системите Front Assist и Lane Assist са към този момент част от общоприетото съоръжение. Front Assist, която включва и функционалността за извънредно прекъсване в градски условия (City Emergency Brake) и предиктивна отбрана за пешеходци (Predictive Pedestrian Protection), наблюдава зоната пред автомобила при шофиране в града и по този начин оказва помощ да бъдат избегнати инциденти. С помощта на камера, Lane Assist разпознава пътната маркировка и помага на лидера да съблюдава лентата си. При скорост от над 210 км/ч на автомагистрала, опционалната система Адаптивен Круиз Контрол поддържа скоростта, заложена от водача или автоматизирано регулира скоростта, по отношение на движещия се пред него друг автомобил. Това прави шофирането по-спокойно и по-сигурно. Опционалната система Driver Alert следи за умората на водача и подава сигнал сега, в който отчете липса на централизация в действията да лидера.

Нивото на сигурност може да се повиши допълнително с използвнето на други опционални системи. Ако датчиците на ŠKODA KAMIQ отчетат неминуем удар, опционалната проактивна система Crew Protect Assist бързо затваря всички отворени прозорци и затяга защитните колани на предните седалки. До девет въздушни възглавници, включително възглавница за коленете и странични възглавници за задните седалки пазят пасажерите, при положение на инцидент.

Множество съвременни асистиращи системи предпазват от произшествия и осигуряват високо равнище на сигурност в ŠKODA KAMIQ. Опционалната система Side Assist може да засече други изпреварващи автомобили или такива намиращи се в мъртвата ни точка на отдалеченост до 70 м. Това става, чрез две радарни системи откъм гърба, които сигнализират на лидера, посредством светлинен сигнал във въртешната част на страничното огледало. Системата Rear Traffic Alert предизвестява лидера при наличието на движещи се коли зад него, докато той излиза обратно или отпаркира. Това е ключова функционалност на системата Side Assist.

Опционалната камера за заден ход и Park Assist, който автоматизирано поема маневрирането при паркиране или отпаркиране са изключително потребни даже за опитните водачи. Интегрираната система Manoeuvre Assist автоматизирано стопира автомобила, в случай, че датчиците засекат препятствие отпред или откъм гърба при паркиране. Auto Light Assist системата е опционална. Тя използва камера, с цел да следи насрещния трафик и колите, движещи се начело, и автоматично превключва от дълги на къси светлини.

SIMPLY CLEVER

ŠKODA KAMIQ предлага повече от 20 Simply Clever решения. Той е първият автомобил в сегмента, който предлага като алтернатива умни странични протектори на ръбовете на вратите, които се появяват, когато вратите са отворени. Тази система предпазва от увреждане както самия KAMIQ, така и паркираните наоколо други автомобили.

Опционалното електрическо отваряне на багажника е още едно улеснение, изключително в ситауциите, когато имате доста багаж за разтоварване. Багажникът се отваря и затваря единствено с едно натискане на бутон. От равнище на съоръжение Ambition нагоре, подвижно LED фенерче може да бъде открито отстрани на багажното поделение. Бутонът за електическо отключване на сгъваемия теглич също се намира в багажното отделение.

Световната премиера на ŠKODA KAMIQ ще се състои от 5 до 17 март 2019, по време на автомобилното ревю в Женева.

*Източник:
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР