Напълно неоснователни са изразените в социалните мрежи притеснения на родители,

...
Напълно неоснователни са изразените в социалните мрежи притеснения на родители,
Коментари Харесай

Бисер Петков: Неоснователни са притесненията, че държавата ще отнема деца при фалшиви сигнали

Напълно неоснователни са изразените в обществените мрежи терзания на родители, че държавните органи ще лишават деца при подправени сигнали. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на петъчния парламентарен надзор в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Светлана Ангелова по отношение на публичната нервност към замразената Стратегия за детето. Преди два дни министър председателят Бойко Борисов заръча общественият министър " заран, обед и вечер " да коментира, че “такава тактика няма “.

Петков съобщи, че още в Закона за протекция на детето от 2003 година е регламентирано, че “лице, на което стане известно, че дете се нуждае от протекция, е длъжно неотложно да уведоми дирекция “Социално подкрепяне “, Държавната организация за протекция на детето и Министерството на вътрешните работи “. Същото обвързване има и всеки, на който това е станало известно по отношение на упражняваната от него специалност или активност, даже и в случай че то е обвързано с професионална загадка.

“Това е норма, настояща от 16 години и не е въведена с последните промени в Закона за протекция на детето ", сподели Петков.

“Категорично декларирам, че нито в плана на тактика за детето, нито в законодателството се планува лишаване на права на родители. Позициите, дейностите и ограниченията на Министерството на труда и обществената политика постоянно са били в сходство с конституционния принцип, че развъждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и обвързване на техните родители и се подкрепя от страната “, сподели Петков.

Той напомни, че по предписание на министър-председателя Бойко Борисов работата по плана на тактиката беше спряна и направения план беше отдръпнат. “В този подтекст желая да подчертая, че освен няма Стратегия за детето с времеви небосвод 2019-2030 година, само че все още няма и настоящ план на подобен документ, който да бъде обект на публично разискване ", сподели Петков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР