Напълниха се къщите музеи в Разград и се огласиха от

...
Напълниха се къщите музеи в Разград и се огласиха от
Коментари Харесай

Къщите музеи се напълниха и огласиха от аплодисменти в първата от „Белите нощи на Разград”

Напълниха се къщите музеи в Разград и се огласиха от аплодисментите на феновете на другите типове изкуства в първата от двете „ Бели нощи на Разград ”.

По традиция фестивалът на материалното и нематериалното културно завещание стартира от Художествената изложба „ Проф. Илия Петров ”, която е със статут на музей. Символичен хазаин в нея бе ЦПЛР Център за работа с деца, в който дребните поданици на града вършат своите първи стъпки в другите типове изкуства. Какво са научили в градинката пред галерията демонстрираха една млада певица и усмихнатите разградски мажоретки. Гласовитото осъществяване на Жанет Мари Кръстева от Класа по поп пеене с началник Свилена Дечева събра още фенове, а девойките от Градския мажоретен състав с началник Емилия Борисова показаха танци с разнообразни уреди, като не пропуснаха и коронния си номер – танц с огън. Публиката на детските осъществявания бе поканена да прегледа галерията, където неотдавна е подредена изложбата от последния пленер „ Мистика и действителност ”.

В къща музей „ Станка и Никола Икономови ” посетителите бяха посрещани с бяло сладко, там алегоричен хазаин бе Регионална библиотека „ Проф. Боян Пенев ”, а безценен посетител на Разград – писателката Неда Антонова. Темата на диалога с нея бе „ Силните дами в историята и духовния живот на българите “. Пред разградските си фенове Неда Антонова описа за три българки от историческото минало, чието държание показва най-ярко духовната мощ на българките пред вековете – Тамара Мария Шишман, която е била жена на султан Мурад и е имала мощно въздействие над управника на Османската империя; Венета Ботева – брачната половинка на Христо Ботев, която безрезервно е подкрепяла брачна половинка си в живота и в героичната му смърт; както и Людмила Живкова, която по думите на Неда Антонова е отворила България за света. Неда Антонова призна, че малко е знаела за Станка Николица Спасо-Еленина, само че откакто научи повече за ориста й от правнучката й Теменуга Иванова, бе безапелационна, че разградчанката с напредничави за времето си възгледи е също измежду доказателствата за духовната мощ на българката. В публиката бе и праправнучката на Станка Николица Ана Иванова, която се оказа, че работи в книжарница „ Хеликон ” и измежду книгите, които продава, са и творбите на Неда Антонова.

Младостта на Разград показа артистични умения в къща музей „ Анание Явашов ”. Символичен хазаин там бе НЧ ”Развитие 1869 ” с Младежка групировка за спектакъл „ Импулс ” с началник Веселин Керемедчиев. С показване на мултимедийната презентация с културните акценти от живота на остарелия Разград и ролята на Анание Явашов в него публиката в препълнения двор на къщата музей се придвижи във времето, в което е живял акад. Явашов – втората половина на 19 – началото на 20-ти век. За това способстваха и вестникарски материали за културния и публичния живот в Разград, излезли в пловдивски вестник и във вестник „ Славяни ”. Сред новите любопитни обстоятелства, които множеството фенове научиха в къщата музей, бе този, че в Разград е основан първият в страната затворнически спектакъл, който в интервала 1926-1929 година даже е гастролирал в други региони. Младите театрални показаха две свои постановки. Дебют пред аудитория направиха най-новите артисти на Веселин Керемедчиев – Яна и Мартин развеселиха публиката с фрагмент от „ Има ли смисъл да утепваме мечка ”. За пръв път на ексцентричната сцена в къщата музей „ Анание Явашов ”, като част от която за задачите на актьорското майсторство бе употребявано и едно от сенчестите дървета, бе показан и най-новият театър на „ Импулс ” „ Смоковете ” по радиопиеса на Йордан Радичков.

Капанският отбор бе алегоричен хазаин в идната спирка от „ Белите нощи ” – Етнографския музей. Както повеляват традициите в нощта против Еновден, там бяха спазени всички ритуали за празника на билките – на влизане всички минаха под венец от билки и си откъснаха от него клонче, получиха и китка от билки, вързани с червен конец, а възрастните – и по глътка пелин. Във възстановката на обреда „ Еньова буля ”, с който се предсказва коя мома за какъв момък ще се ожени, участваха самодейци от НЧ ”Напредък 1901 ” – Колектив за изворен фолклор и Детска танцова студия „ Капанче ” с ръководители Илонка Занкова и Илиян Илиев. Капанският отбор също показа обичайни за Еньовден песни и танци. Запален бе и ритуалният огън, към който се събраха всички и се хванаха за ръце. Всеки, който пожела, отнесе в дома си въгленче от еньовденския огън.

Първата от двете „ Бели нощи ” приключи в двора на къща музей „ Димитър Ненов ”, където алегоричен хазаин бе Театрално-музикален център-Разград с квартет от Разградска филхармония „ Проф. Димитър Ненов ” и изпълнителите от трупата „ Назъм Хикмет ”. Темата на вечерта бе „ Турският фолклор в културното и духовното завещание на Разград “. В музикално-танцов театър се преплитаха претекстове от български и турски фолклор, а сред осъществяванията артистите и танцьорите припомняха и исторически обстоятелства и митове – за протеста на Шейх Бедреддин, който е проповядвал тъждество сред хората, за Майстор Манол, за Мидхат паша, за майстора на Часовниковата кула и Мюкере ханъм.

Фестивалът „ Белите нощи на Разград ” продължава и в петък, само че в Археологическия резерват „ Абритус ”. За пръв път на първи етаж в Интерактивния музей ще бъде изложен скелет на наш съгражданин от преди 7 хиляди години. Той е открит през 2016 година в село Каменово при разкопки, осъществявани от няколко години в този регион от археолози от НАИМ при Българска академия на науките, РИМ-Русе и РИМ-Разград. Откритото тяло е на мъж, мощно сгънат наляво в ембрионална поза, с глава на североизток, държи в ръцете си бойна каменна брадва-чук. В гроба е открит и спондилус – мида, употребена преди хилядолетия за направа на украшения. При разкопките е изваден във типа, в който е открит, целият гроб, до момента е съхраняван в Каменово, за пръв път се показва в Разград. Учените са открили, че находката е от каменно-медната ера, от преди близо 7000 години.

На втория етаж на Интерактивния музей на Абритус посетителите ще могат да видят полезности от друга далечна ера – Боровското богатство от IV в. пр.н.е. Експозицията на Регионален исторически музей-Русе гостува единствено в този ден в Разград. Боровското богатство е тракийско, включва 5 красиви сребърни съда с позлата – три ритона, каничка-ритон и разлата купа.

Интерактивният музей ще е отворен за визити от 19,30 до 21,00 ч.

Новият миг във фестивала „ Белите нощи на Разград “ е награждаването на спечелилия в първия Национален книжовен конкурс за драматургия „ Антон Страшимиров “. Конкурсът се провежда от Община Разград взаимно със Съюза на българските писатели, на съвещание през вчерашния ден петчленна комисия дефинира за победител Банко П.Банков от София с творбата му „ Недописана страница ”. Церемонията по награждаването ще се организира на Вила „ Урбана “ на Абритус от 21,30 ч., а след нея стартира танцовият театър на Ансамбъл „ Чинари “ „ Мистичен темп “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР