Нападани от носорог, преследвани от акула, обградени от крокодили –

...
Нападани от носорог, преследвани от акула, обградени от крокодили –
Коментари Харесай

Като прочетете тези редове може да спасите живота си

Нападани от носорог, преследвани от акула, обградени от крокодили – елементарен работен ден за храбрите откриватели. Ако на пътя ни се изпречи лъв, множеството от нас евентуално просто ще припаднат или ще побегнат. Това са евентуално две от най-лошите неща, които можете да извършите.

Как тогава да реагирате?

Daily Telegraph разгласява разказите на двата души, които са били преследвани или нападани от някои от най-смъртоносните животни в света.

Един от тях е Левисън Ууд, откривател и създател на бестселъри, който е посетил над 100 страни и е обходил съвсем целия свят – от крайбрежията на Нил до Хималаите през Северна и Южна Америка. Най-скорошното му пътешестване е от Русия до Иран.

Бившият офицер от Британската войска се е озовавал в толкоз напрегнати обстановки, че към този момент не помни какъв брой пъти е бил на ръба на гибелта. Пътуванията му са го отвели до многочислени срещи лице в лице с диви животни, като крокодили, хипопотами, горили, лъвове и змии.

Вторият авантюрист, с който беседва Daily Telegraph, е водещата от Военновъздушни сили и журналистка Мишел Жана Чан, която също се е срещала с значително животни в дивата природа. Активна авантюристка, Жана Чан е пувала през Босфора, изкачила е Гулап Кангри в Ладак, взела участие е в рали и даже има лиценз за водач.

По пътя си тя е снимала голям брой документални филми за диви животни с много страшни моменти. Най-незабравими са срещите й с акули, носорози и изключително с нагъл скорпион.

Ето какво описват двамата приключенци за най-страховитите си срещи с рискови животни и по какъв начин са съумели да се измъкнат живи от тях.

Крокодили



Нилските крокодили са едни от най-смъртоносните животни в Африка. Те могат да доближат оптималната дължина от шест метра и са виновни за гибелта или изгубването на стотици хора всяка година, наред с доста други огромни животни на континента.

В книгата си „ Разходка по Нил “ Ууд приказва за мъж, който срещнал в дребното рибарско населено място Сирило в Южен Судан. Той му споделил, че брат му е бил изяден от крокодил в 11 ч. същата заран.

„ Когато се разхождате по Нил, би трябвало да сте доста деликатни, в случай че слезете до реката, с цел да си вземете вода или да се изкъпете. Крокодилите са доста инстинктивни същества, само че ще следят дни наред, преди да атакуван “, споделя Ууд.

„ Номерът е да не ходите в явни водоеми. Вземете си вода от извънредно място, където животните нормално не отиват да пият вода “, добавя той.

Хипопотам



„ Най-смъртоносните животни по крайбрежията на Нил са хипопотамите, те убиват повече хора от всяко друго животно “, споделя Ууд. От всички огромни животни в Африка хипопотамите са най-големите убийци на хора - доста повече, в сравнение с лъвовете.

„ Най-опасното място в Африка е сред хипопотама и водата. Ако се разхождате по брега и хипопотамите желаят да пият вода, изключително в случай че имат бебета, няма да вземат заложници, просто ще дойдат напряко към вас. И могат да тичат. Хипопотамите са родственици на конете, тъй че могат да са бързи като тях, това е необикновено “, споделя Ууд.

„ За да се отбраните, би трябвало да се покатерите на дърво или някъде, където не могат да се качат – плет, стена или нещо такова, тъй като ще ви надтичат “, поучава той.

Носорози



Подобно на хипопотамите, Ууд поучава да се скриете зад дърво, в случай че бъдете нападнати от носорог, защото те имат неприятно зрение и имате добър късмет да избягате. Жана Чан удостоверява това. Тя снимала филм за Военновъздушни сили в Намибия, когато се натъкнала с екипа си на две майки и две бебета.

„ В един миг се оказахме доста близо и те нападнаха. Всички се разтичахме в разнообразни направления, тъй като нямаше къде да се скрием или транспортно средство, с което да избягаме.

Помня, че сърцето ми биеше бясно зад едно дърво и не виждах никого, беше необичайно възприятие на самотност. Съветът ми е да бягате, в случай че ви нападне носорог, само че се уверете, че сте в добра физическа форма и сте пъргави, с цел да можете да избягате “.

Горили



Горилите, въпреки това, изискват безмълвно единодушие. При едно от пътешествията си Ууд схванал, че каквото и да се случва, не би трябвало да бяга, в случай че се озове лице в лице с горила.

Така че когато той и екипът му в действителност се натъкнали на планински горили, той последвал инструкциите. Какво друго избавление предлага?

Да се държите като горила? Защото горилите реагират на обществена подчиненост, тъй че е умно да им засвидетелствате почитание и да се издигнете на тяхното равнище, признавайки, че те са преобладаващият тип.

„ С горилите би трябвало да бъдете смирени. Не би трябвало да ги гледате в очите, да се връщате обратно и да бягате, каквото и да се случва. Просто гледайте към земята, тъй като по този начин ставате един от тях и възприемате държанието на горилите “, поучава Ууд.

Акули



При едно от приключенията на Жана Чан тя и нейна другарка се потопили един следобяд във водите на Сейшелските острови. Това, което не осъзнали, е, че гъмжащите от риба води са идеална стръв за тигровите акули. В един миг обаче се озовали тъкмо против една от тях.

Жана Чан признава,че не получила доста препоръки какво да прави, в случай че бъде нападната от акула, само че разчитала на инстинкта си.

„ Казах си, че би било полуда да обърна тил на акулата и да плавам километър и половина, тъй че просто останах по този начин минута-две. След това започнах да се отдръпвам обратно, като продължих да виждам акулата право в очите. В последна сметка тя потъна в мрака и към този момент не я виждах “, споделя Жана Чан.

Експертите поучават, в случай че се озовете пред акула, да не се панирате, да не се вършиме на мъртви, а да опитате да вземете нещо крепко, в случай че е допустимо да сграбчите оръжие.

Лъвове



Лъвовете са най-мързеливите огромни котки и прекарват 20 часа дневно в спане. Но те са доста бързи и са виновни за гибелта на към 250 души на година.

„ Трябва да внимавате с лъвовете. Те са огромни котки, ще ви преследват, в случай че бягате, тъй че би трябвало да се преборите със страха и да не тичате, тъй като в миг, в който обърнете тил, те ще се нахвърлят върху вас. Така че тръгнете постепенно обратно, вдигнете звук, накарайте ги да си помислят, че сте огромна работа “, поучава Ууд.

Скорпиони



В света има над 2000 типа скорпиони, и сходно на паяците, всички са отровни, само че единствено някои от тях могат да наранят човек. Жана Чан била на сафари в Намибия, когато се натъкнала на скорпиони.

„ Натъпчете панталоните си за сафари в огромните си вълнени чорапи “, поучава тя. Други ограничения включват изтърсването на чаршафите, облеклата и обувките преди потреблението им и внимание при повдигането на камъни или дърва за огрев.

Когато схванала, че няма близко място, където да потърси противоотрова, Жана Чан седнала и се надявала на най-хубавото.

Змии



Змиите са били част от приключенията на Ууд, само че може би най-тежкият миг бил, когато копиеглава змия - един от най-смъртоносните типове в Южна Америка, нападнала един от членовете на екипа му посред тропическа гора.

„ Змиите са една от най-големите рискове, тъй като би трябвало да внимавате къде стъпвате. Трябва да вдигате звук, когато се придвижвате в джунглата, тъй като в противоположен случай, в случай че се засечете със змия, тя ще ви ухапе. Ако сте в джунгла, никога не носете къси панталони “, поучава Ууд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР