НАП ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв.

...
НАП ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв.
Коментари Харесай

НАП търси данъци от 7000 души, търгували онлайн

НАП ще търси дължимите налози върху близо 96 млн. лева приходи, осъществени от общо 7000 физически лица, правили онлайн търговия. Данните за осъществените от тях покупко-продажби в интернет и добитите суми от наложени платежи са предоставени от куриерските компании, заяви приходната организация.

Засега данъчните са се фокусирали върху интернет търговците с най-големи приходи, като последователно обсегът ще бъде разширяван. Вече са инициирани 3500 телефонни позвънявания, измежду които 1300 към лица с изключително високи облаги от покупко-продажби в интернет пространството, изяснява Национална агенция за приходите. 

Данъчните описват, че са се натъкнали на любопитни практики. Например едни лица попадат като получатели на наложения платеж, а комерсиалният профил, от който е осъществена договорката, е на безработни, които настояват, че носят пратките до избран адрес против възнаграждение от 5 лева на курс. Не са малко и случаите на лица, умряли преди 2 и повече години, които имат търговски профили и осъществят обилни продажби. 

С налог не се полза единствено продажбата в интернет на персонални и използвани движимости. Ако продавате старите си ски обувки да вземем за пример или употребявано детско столче, не се дължи данък, изяснява Национална агенция за приходите. Ако обаче става дума за регулярни продажби на артикули, които явно не са закупени за персонална приложимост, а за търговия и облага, се дължи и начислява налог, който би трябвало да се заявява. Продажбите в интернет, които са за облага, се таксуват с налог от 10% или 15% според от това каква активност правят търговците.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР