НАП: Подавайте декларациите си по електронен пътНие насърчаваме нашите клиенти

...
НАП: Подавайте декларациите си по електронен пътНие насърчаваме нашите клиенти
Коментари Харесай

НАП: Подавайте декларациите си по електронен път

НАП: Подавайте декларациите си по електронен път
Ние насърчаваме нашите клиенти да подават декларациите си по електронен път, съобщи шефът на дирекция „ Обслужване “ в Националната организация по приходите Боряна Георгиева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От през днешния ден започва данъчно-осигурителната акция за 2019 година, а на конференция в Национална агенция за приходите бяха дадени детайлности към нея. „ С стартирането на услугата в 00.00 часа в среднощ към този момент има над 90 подадени заявления. Явно продължава да има огромно търсене, тъй като още в първите минути има подадени заявления. В момента има към 500 заявления, по които хората работят, което значи, че през днешния ден ще ги подадат “, посочи Георгиева.

От Национална агенция за приходите припомнят, че срокът за физическите лица, в който те да заявяват приходите си за 2018 година остава неизменен – 30 април. Подаването на декларацията може да бъде осъществено в офисите на Национална агенция за приходите, по пощата и по електронен път. Засега подаването по електронен път остава по-лесен, по-бърз и по-сигурен метод, прецизират от организацията по приходите. Освен това, избирайки този метод на подаване на декларация, физическите лица могат да се възползват и от отстъпка в размер на 5%.

„ За да се употребява отстъпката би трябвало да бъдат спазени няколко неща. Първо – да се подаде декларацията по електронен път в период до 31 януари. Да бъдат платени отговорностите все още на подаване на декларацията, както и целият изискуем налог да бъде заплатен до края на януари “, посочи Боряна Георгиева.

През цялата данъчна акция офисите на Национална агенция за приходите ще работят с плаващо работно време, а в случай че се наложи и с удължено. Образци на декларациите има на всички места, а и са качени на интернет страницата на организацията, тъй че жителите да бъдат оптимално улеснени.

През актуалната данъчна година също се резервира правото на дефинира лица да употребяват облекчение, като единственото изискване за това е да нямат отговорности все още на подаването на декларацията. Начините на заплащане също се резервират – по банков път, с пощенски записи или през интернет. Услугата на Национална агенция за приходите за заплащане с банкова карта работи, а за нея няма спомагателна такса.

По отношение на юридическите лица срокът също остава неизменен - 31 март, само че защото се пада почивен ден, за краен миг на акцията ще се зачита 1 април.

Директор на дирекция „ Комуникации и протокол “ в Национална агенция за приходите Росен Бъчваров посочи, че през миналата година физическите лица са подали към 600 000 заявления, а към 35% от тях са били по електронен път. „ Силно се надяваме, че тази година имаме капацитета да създадем по този начин, че всяка втора данъчна декларация от жители да бъде подадена онлайн, тъй като това е по-бързо, по-лесно и по-удобно за всички “, добави той. Както нормално всяка година има открити нарушавания, само че съгласно Национална агенция за приходите е налице трайна наклонност към тяхното понижаване.

През 2020 година от Национална агенция за приходите възнамеряват огромна крачка – данъчната декларация на физическите лица да бъде авансово попълнена, което още повече да предизвиква доброволното обявление и заплащане. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР