Ловният съвет към Изпълнителната агенция по горите прие резултатите от

...
Ловният съвет към Изпълнителната агенция по горите прие резултатите от
Коментари Харесай

Увеличава се популацията на елен, сърна и дивя свиня в България

Ловният съвет към Изпълнителната организация по горите одобри резултатите от пролетната таксация за положението на дивечовите ресурси и проекта за прилагане на дивеча за 2024 година на извършеното първо за тази година съвещание.

Анализът на резултатите от таксацията сочи, че при едрия дивеч във всички ловностопански региони се образуват популации, които последователно нарастват .
Общата бройка на благородния елен в държавните ловностопански региони и в ловностопанските региони на ловните дружини е над 41 000 . В съпоставяне с предходната година нарастването е с повече от 7% . Запасът от елен лопатар е 12800 и е над допустимия за страната, като нарастването му, спрямо миналата година е 5,2%.

При сърната той е близо 142 000 броя , с 4,9% повече от предходната година, само че като цяло е под допустимия.

В страната има повече от 58 000 броя диви прасета . Вследствие подхванатите ограничения за понижаване на популацията на типа заради болестта Африканска чума по свинете , запасът в страната беше редуциран под допустимия. През последните две години се следи завръщането му във всички ловностопански региони , като данните от таксацията през 2024 година сочат нарастване на запаса с 19%.

Увеличение се регистрира и при запасите от малък дивеч , които също нарастват, само че с по-ниски темпове, вследствие понижаване на естествените местообитания и повишаването на популациите на хищници. Таксацията и тази година сочи, че в страната ни има повече от 3000 вълка, 76 600 чакала, 50 000 лисици, близо 24 000 скитащи кучета .

Членовете на Ловния съвет одобриха проекта за прилагане на дивеча в България през ловджийски сезон 2024 година по типове дивеч за всички ловностопански региони .
Приетите таксация и проект за прилагане на дивеча за 2024 година ще бъдат показани за одобряване от изпълнителния шеф на Изпълнителна организация по горите.

Взето беше решение да се сътвори работна група , която да прегледа мнения от всички заинтригувани страни по отношение на нуждата от промени в Закона за лова и запазване на дивеча и според от постъпилите мнения да предложи приемане на смяна в настоящия закон или да се подхващат дейности за правене на напълно нов Закон , за възстановяване развиването на ловното стопанство в страната.

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в три български града

 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР