Нанесена е щета за милиони при договаряне на газ. Това

...
Нанесена е щета за милиони при договаряне на газ. Това
Коментари Харесай

Росен Христов: Нанесена е щета за милиони при договарянето на газ

Нанесена е вреда за милиони при договаряне на газ. Това обяви служебният енергиен министър Росен Христов пред " Защо, господин министър " по bTV.

Той упрекна за загубите постоянното държавно управление и увери, че документи по случая е предадена на прокуратурата. 

Христов уточни, че България не е получила отговор от " Газпром " на поканата за възобновяване на едностранно нарушавания контракт от съветската компания.

" Самият факт, че отворихме договаряния с тях принуди другите снабдители да се конкурират. Ние нямахме газ за месец напред. Ние заварихме липса на газ и брутално високи цени, които стопанската система отхвърли да заплаща ".

Министърът изрази убеденост, че падането на цените на синьото гориво не се дължи само на спада на цената му при тържищата.

" Нашата цена сега е по-ниска от тази на борсата през август. Цената, която сме оповестили е 130 лв. на мегаватчас. Ние купуваме съвсем на половина на борсовата цена. Сделките през август са подписани с компании " МЕТ "  и медиатори. "

Служебният кабинет готви да анулира въведената възбрана за експорт на горива от бургаската рафинерия.

" Какво се получава, в случай че ние забраним износа на горива от " Лукойл ". Всичко остава в България – ние не можем да го използваме. Всичко се цялостни в вместилище. Те няма да има къде да го поставят и стопират да създават. Ние ограничихме нерегламентираният излаз. Това е обсъждано с Христо Алексиев. " Лукойл "  произвежда горива, които в България и Европейски Съюз не се употребяват. Те се продават в трети страни. Ако те не се изнасят, ще остане тук. Ако се запълнят хранилищата, ще понижат производството. Изключително е значимо за българския консуматор " Лукойл "  да работи, тъй като по този начин ще се понижат на цените ".

Според него сега облагата на компанията не остава в България.

" Ние в този момент се радваме на най-ниските цени в Европа. Ако се понижи производството им, цените скачат, уволняват хора или вероятно стопират. Ние имаме отговорност към нашите съседи. Не можем да се изключим от общия пазар ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР