Намокрянето на обувките в локва може да доведе до неприятно

...
Намокрянето на обувките в локва може да доведе до неприятно
Коментари Харесай

Газенето в локви през есента и зимата може да доведе до опасна болест

Намокрянето на обувките в локва може да докара до неприятно заболяване на краката. Лекарят Георгий Сапиего предизвести в изявление за радио Спутник да се заобикалят рисковите последствия от вода в обувките.

Ако останете с мокри обувки след дъжд или влажен сняг, можете да травмирате кръвоносните съдове и нервите на стъпалата, сподели Сапиего. Не става дума за измръзване, а за друго заболяване, добави той.

" От намокрени крайници не се получават настинки или цистит, само че може да се стигне до окопна болест (свързана с нарушение на кръвоснабдяването на тъканите - бел. ред.). Това не е екзотична болест отпреди 100 години, а напълно действително събитие. При окопната болест не измръзват краката, а единствено се повреждат кръвоносните съдове и нервите. Това се случва, когато температурата е по-ниска от 15 градуса и в обувките има вода ", изяснява Сапиего.

Заболяването е разказано за първи път от медиците по време на Първата международна война, когато комбинацията от мраз и влага е поразила краката на доста бойци, продължава лекарят. Сега рисковата група е най-вече от възрастни хора, както и от деца, добави той.

" Типичен образец за това са децата в междинна учебна възраст, които са задоволително огромни, с цел да се цопват по през целия ден в локви. Заболяването може да засегне и хора в преклонна възраст и с отслабнала имунна система. Има случай, в който е диагностицирано окопно ходило при възрастен мъж, паднал в дома си в кухнята и дълго време лежал на студения под “, дава образец Сапиего.

По думите на лекаря, първият симптом на окопното ходило може да бъде изтръпване на краката, а по-късно краката могат да се подуят и да стартира болежка.

" След няколко часа в такива условия (в прогизнали обувки при ниска температура на въздуха, - бел. ред.) краката могат да станат доста изтръпнали, а по-късно да се подуят, да се възпалят и да бъдат доста чувствителни даже към най-малкия мраз за доста дълго време. В тежки случаи по кожата могат да се появят мехури и рани ", сподели Георгий Сапиего.

Лекарят предложи мокрите обувки да се сменят допустимо най-бързо, в случай че в тях е попаднала вода. Той поучава изтръпналите крайници да се затоплят, а подутите и зачервени крайници да се държат на хладно. Използването на непромокаеми обувки може да помогне за попречване на риска от признаци на окопното ходило, заключи Сапиего. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР