Намират ли допирни точки бизнесът и професионалното обучение? 90% от

...
Намират ли допирни точки бизнесът и професионалното обучение? 90% от
Коментари Харесай

Какво постигна дуалното образование в България

Намират ли допирни точки бизнесът и професионалното образование?
90% от участниците в платена стажантска стратегия в Хамбург остават на работа в едно от най-големите предприятия там. Освен водещ производител на метали компанията е мощно ангажирана с опазването на околната среда и битката с климатичните промени, както и с обезпечаването на добре платена работа на квалифицирани експерти, ето за какво има създадена система за дуално образование.

В изявление за БНР Даниела Каумбах , представител на компанията, съобщи:

" Имаме повече от 100 стажанти. При нас работят хора от 50 страни . Всъщност ние сме извънредно остаряла компания. В Хамбург сме повече от 150 години. Предлагаме 11 разнообразни специалности, на които учим младежите на практика. Пример за това е помощник лаборант, методологичен специалист, инженер със компетентност мегатроника ".

" Формирането и развиването на умения е една от главните цели и стратегически хрумвания, които ние опитваме да осъществяваме в професионалното обучение ". Това съобщи в изявление за предаването " Хоризонт до обед " Мариета Георгиева , заместник-министър на образованието и науката:

" Всъщност дуалното образование започва преди 6 години в следствие точно на едно извънредно потребно съдействие както с Германо-българската индустриалнотърговска камара, по този начин и с сътрудниците от Австрийската камара, по този начин и с един взаимен план на Българо-швейцарската стратегия, тъй че това, което ние направихме с помощта на тяхната извънредно всеотдайна поддръжка и споделен опит, беше един български модел, който да работи в българската система на учебно обучение. Това, което все още можем да кажем, тръгвайки през 2016 -2017 година с към 350 възпитаници , записани в паралелки за дуално образование, в актуалната образователна година имаме повече от 10 000 деца , които се образоват по съвсем всички посоки, които предлага професионалното обучение в България. Повече от 400 компании са сътрудници на българските професионални гимназии и учебни заведения, които оферират професионално обучение, тъй че виждате в границите на тези шест години този развой се разраства извънредно бързо и това е една от нашите стратегически цели, тъй като това е може би най-работещият инструмент да подкрепим и да създадем една сполучлива стопанска система, основана на умения, познания, модерна подготовка ".

" Ние имаме към този момент 4-годишен опит в дуалното образование ", разяснява инж. Антоанета Сендова , шеф на Гимназията по електроника и електротехника в Кърджали:

" Учениците, които са на действително работно място със подписан трудов контракт, минават по този път за близка връзка сред компания, семейство и учебно заведение. При нас има 65 възпитаници, които се образоват в дуална система . Те са от осми, девети, десети и единадесети клас. Все още нямаме приключили деца ".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Марта Младенова и изявление с Мариета Георгиева и инж. Антоанета Сендова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР