Намирането на решения за намаляване на бедността, повишаване на доходите

...
Намирането на решения за намаляване на бедността, повишаване на доходите
Коментари Харесай

Производителността на труда у нас е 2,5 пъти по-ниска от средната за ЕС

Намирането на решения за понижаване на бедността, повишение на приходите се разисква от години наред, само че обществените неравенства в никакъв случай няма да бъдат понижени.

Известно е и кои са секторите с най-ниски заплати, с неприятни условия на труд и също секторите, в които заплатите надвишават междинните равнища на възнаграждение.

Експертът в КТ " Подкрепа "   Ваня Григорова показа и други отрицателни трендове на пазара на труда:

„ Съвсем неотдавна гръмна един скандал с български работнички в Белгия. Лошото е, че те са експлоатирани от българи. Според данни на Национална агенция за приходите 58% са в риск да работят недекларирано. Това е задоволително индикативен размер за недекларирания труд в България. Това крие големи рискове преди всичко от употреба, а на второ място, това краде от бъдещето на служащите, тъй като те нямат никакви осигуровки, не могат да разчитат на обезщетение за безработица, когато останат без работа, не могат да разчитат и на майчинство, по-тежкият случай е когато не могат да разчитат и на пенсия “.

За обществения модел президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов:

„ Няма смисъл да повтаряме на дълго и на необятно по тази причина, че се увеличиха  неравенствата, по тази причина, че сред най-ниската и най-високата заплата разликата става 150 хиляди пъти. Очевидно е, че Европа има потребност да направи някаква крачка назад към себе си “.

Председателят на комисията по труда и  обществената политика Хасан Адемов напомни някои от параметрите на плана на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз:

„ За кохезионна политика за целия Европейски Съюз за идващия програмен интервал са планувани 373 милиарда евро, което значи в съпоставяне със средствата за кохезионна политика в сегашния интервал са с към близо 10% по-малко. Очевидно е, че втората по величина финансова политика на Европейски Съюз с тези финансови запаси, които са към цени в 2018 година, а финансовата рамка е до 2027 година, това значи, че понижението е извънредно съществено. Очевидно е, че бюджетът на Европейски Съюз е подложен под напън поради Брекзит и всички нови политики, които са планувани “.

Производителността на труда у нас е  2,5 пъти по-ниска от междинната за Европейски Съюз, заплащането е 5,5 пъти по-ниско от междинните равнища за останалите страни от Европейския съюз, разяснява депутатът от Коалиция за България Георги Гьоков, който е  и заместник-председател на комисията по труда и обществена политика:

„ Европейският дирек на обществените права би трябвало да стане Единен европейски обществен модел, който да наложи минимални стандарти за права и обществена протекция, би трябвало да е част от обществената пазарна стопанска система и да дава повече опция на хората, да обезпечава резистентен разцвет и висока продуктивност, учредени на взаимност, обществена правдивост, равни благоприятни условия, да разрешава заслужено систематизиране на благосъстоянието, господство на закона, качествена претовареност. “

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР