Намираме се в ситуация на плаващи ад хок мнозинства и

...
Намираме се в ситуация на плаващи ад хок мнозинства и
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Намираме се в ситуация на плаващи ад хок мнозинства

" Намираме се в обстановка на плаващи пъкъл хок болшинства и тя е напълно нова, друга от тази, в която стартира работа това съдружно държавно управление ".

Това сподели пред БНР Димитър Ганев, политолог и социолог от експериментален център " Тренд ".

Той акцентира кои са сериозните проблеми пред ръководещите - изборът на гуверньор на Българска народна банка , даване на въоръжение за Украйна , ветото пред Северна Македония и смяната в изборното законодателство.

Темата за Северна Македония наподобява като най-сериозното " камъче " , което може да преобърне колата на държавното управление:

" Ако министър председателят реши да вдигне ветото пред РСМ без глобата на съдружните сътрудници и някакъв тип глоба от Народното събрание, това би могло да докара до разпад на ръководещата коалиция, тъй като това ще отекне толкоз мощно, с толкоз мощен публичен резонанс, че партиите ще гледат да се разграничат по най-бързия метод от това решение. А това значи овакантяване на обединението ".

Прогнозата на социолога е, че няма да има предварителни избори поради нарушеното болшинство в този момент :

" Има няколко стабилизиращи фактора - войната в Украйна, нито една от партиите в Народното събрание няма интерес от предварителни избори и това ги крепи ".

Според него събарянето на кабинета " Петков " може да бъде задействано от групировка, която реши, че присъединяване в държавното управление ѝ носи пасив и излизането от него може да ѝ донесе избран политически капитал, който да употребява на предварителни парламентарни избори.  

Интервюто на Даниела Големинова с Димитър Ганев в предаването " Хоризонт за вас " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР