Намираме се в предизборна кампания от година и това до

...
Намираме се в предизборна кампания от година и това до
Коментари Харесай

Български лекар в Берн за COVID-19 у нас: Размиха се границите между наука и популизъм

Намираме се в предизборна акция от година и това значително разми границата сред просвета и популизъм. Това сподели в изявление за предаването „ 120 минути “ доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн.

Според него изказванието на служебния министър председател Стефан Янев, че страната ни се намира в плато по отношение на заболеваемостта от COVID-19 е по-скоро пожелателно мислене.

5000 инфектирани и 150 умряли дневно е едно доста съществено натоварване за дребна страна като нашата, разяснява лекарят.

По думите му Швейцария се е намирала в сходна обстановка предходната есен.

„ Швейцарската здравна система е извънредно добре готова, с доста интензивни кревати. Успя да поеме до ръба на опциите си, само че даже и тя стартира да се претрупва. Ние лекарите от лабораториите получихме известие, че е в случай че се постанова, би трябвало да оказваме помощ в клиниките. Но урокът беше теоретичен – имунизацията напредна доста интензивно посредством разяснителна акция “, сподели лекарят.

По време на разяснителната акция не е била скривана истината от хората, не е имало и клатушкане в жанр: „ всички ще измрем “.

Обикновения човек, който няма достъп до експертна информация, остава раздран сред поляризация на равнище специалисти и на равнище политици, разяснява още доктор Аспарух Илиев.

Според него след идните избори ще се наложи у нас да има селективно затваряне на бизнеси и условие от избрани професионални групи да се имунизират.

Той даде образец с университета в Берн, където след предизвестие през август от началото на образователната година от преподавателите се изисква да са имунизирани, с цел да контактуват със студенти.

Гледайте целия диалог във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР