Намеса на секционните комисии при вота с машини, дълги опашки

...
Намеса на секционните комисии при вота с машини, дълги опашки
Коментари Харесай

Вотът в Турция: Намеса на комисиите и надзор от властта

Намеса на секционните комисии при вота с машини, дълги опашки и визити на представители на локалните управляващи и политически партии – по този начин протича вота в Турция,. Към 15 часа изборната интензивност в Турция беше два пъти по-висока, в сравнение с изборите през юли.

В двете секции в квартал " Авджълар " в Истанбул на предишния избор гласоподаваха 1200 души, в този момент се чака техният брой да доближи 3000. Някои хора чакат над 3 часа, с цел да стигнат до урната. „ Засега към 2 часа, само че сме подготвени да чакаме още 2 часа, днешния ден сме го отделили за гласоподаване “, сподели гласоподавателка пред БНР.

Извършват се откровени нарушавания. Членове на секционни комисии всеобщо не спазват указанията да стоят на 2 метра от машината. На моменти те дори работят с машината вместо гласоподавателите.

Появяват се представители на локалните управляващи и на политическия живот. По обяд в „ Авджълар “ пристигат кметът на квартала Туран Ханчерли, представител на регионалната администрация от ръководещата Партия на справедливостта и развиването, както и представители на опозиционната Републиканска национална партия и Партията на бъдещето на някогашния министър председател Ахмед Давутоглу.

Избиратели мъчно се оправят с машините

Вотът с машини провокира закъснение и напрежение измежду локалните гласоподаватели,  по-рано през днешния ден. Опашката пред секцията в  " Авджълар " е почнала да се извива още преди началото на изборния ден. Но с отварянето на секциите е почнало и напрежението измежду хората. Първият гласувал е желал да даде своя избор и за президент, и за парламент. " Натиснах двата бутона, не знам за какво по този начин стана. Малко по-трудно е от предходния път ", изяснява той.

После стартира объркването и с разписките, тъй като за всеки от двата вота има обособена урна: " Това е за народни представители. Това е за президент ". Не е ясно за какво е по този начин, откакто урната би трябвало да бъде една.

Възрастните хора се взират в машината и някои не успяват в продължение на половин час да дадат своя глас, споделя кореспондентът. За да не се блокира опашката, локалните са желали от членовете на секционната комисия да им оказват помощ. Те обаче отхвърлят с аргумента, че нямат право.

Много от гласоподавателите са се отказали от своята секция и са се отправили към други секции в Истанбул, където се гласоподава с хартиени бюлетини. " Не можем да управляваме машината ", споделят те. Избирателите са били извозвани с микробуси до останалите места за гласоподаване, оповестява кореспондентът на националното радио.

Огромни опашки от искащи да гласоподават се извиха в турския град Измир,. От секционната комисия там регистрират рекордно висока изборна интензивност в първите часове на изборния ден.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР