Намеренията на МОН да се отворят училищата за децата от

...
Намеренията на МОН да се отворят училищата за децата от
Коментари Харесай

Родители и учители с призив учениците да не се връщат в клас


Намеренията на МОН да се отворят учебните заведения за децата от 7 и 12 клас провокираха тревожни реакции у родители, учители и шефове. Голяма част от тях към този момент излязоха с позиции и заявления образователната година да завърши отдалечено за всички класове, а седмокласниците и зрелостниците да участват физически единствено на националното външно оценяване и матурите, оповестява БНР.

Има вид, разискват от управляващите, учениците от 7 и 12 клас да се върнат в учебно заведение седмица преди изпитните дати, с цел да могат да преговорят най-важното от материала.

Ирина Миланова е майка на седмокласничка. Категорично не утвърждава връщането на децата в учебно заведение с претекста: " Има огромен късмет да се заразят, да заразят и нас, да заразят учителите и по веригата доста хора. И физически да не могат да участват на матурите, което за седми клас е извънредно значимо ". Миланова е майка на още двама възпитаници и наблюденията ѝ сочат, че отдалеченото образование затруднява децата, а връщането им на този стадий в учебна среда ще им аргументи в допълнение напрежение.

Родителите се надяват, че в най-кратки периоди дефинитивно ще бъде разгласен образователният материал, който ще залегне в изпитните материали.

Според преподавателя по български език и литература от Втора британска гимназия " Томас Джеферсън " Зорница Танчева отдалеченото образование дава положителни резултати и учениците могат да се явят непосредствено на изпитните дати, без нужда от провеждането на консултация в класната стая: " Нещата към момента не са стигнали досега, в който всички да бъдем спокойни и да се върнем в класните стаи. Учениците се приготвят отдалечено и считам, че образованието е сполучливо. Правят се доста пробни матури и считам, че ще се оправят, даже да отидат единствено на съответните дати ".

Според Танчева е желателно учениците да бъдат облекчени от част от материала, преподаван през втория период. Тя добавя, че няма никаква спънка децата от останалите класове да завършат отдалечено и оценките им ще бъдат завършени, в случай че образователната година завърши онлайн. Тя изясни, че материалът е бил структуриран още преди началото на изключителното ситуацията поради оповестената грипна почивка и все още няма пропуснати познания.

На този декор от " Асоциация Родители " сигнализират, че има възпитаници, за които връщането назад в учебно заведение е неотложно. Изпълнителният шеф на организацията Яна Алексиева изясни, че получават сигнали от родители, които сигнализират, че отдалечената форма на образование не е сработила тук-там и децата им не са готови за идните изпити.

Но връщането в класните стаи преди края на образователната година наложително би трябвало да бъде съобразено с епидемиологичната конюнктура: " Със сигурност не си представяме връщане на 25 деца в една класна стая. Има разнообразни разновидности - дребни групи по 5 деца в клас, викани единствено по предметите, по които ще държат изпити, да бъдат в разнообразни смени, с цел да могат децата още веднъж да се върнат и да получат достъп до учителите си ".

Директорът на 23-то приблизително учебно заведение " Фредерик Жолио Кюри " Нина Чанева изясни, че е невероятно сходна организация да бъде основана в класната стая: " Категорично декларирам, че няма по какъв начин да се направи 2-метрова отдалеченост сред учениците, тъй че да бъде действително извършен обезопасен образователен развой. Учениците не би трябвало да се връщат физически в интервала на месец май ".

Междувременно родители на седмокласници упорстват за спомагателни дати за националното външно оценяване. В писмо до просветния министър нуждата от аварийни дати се стимулира с аргумента, че поради пандемията е прекомерно евентуално броят на болните или карантинирани седмокласници да нарасне, а в случай че изтърван датата за изпит, това ще обезсмисли положения от тях седемгодишен труд.

Родителите напомнят, че през 2012 година към този момент е имало подобен казус, когато след мощното земетресение в Перник седмокласниците и зрелостниците от региона получиха опция да положат изпити на друга дата.

Предложението се поддържа от страна на учебните управления.

Ефектът от отварянето на учебните заведения беше коментиран и от Националния действен щаб. Генерал Венцислав Мутафчийски е безапелационен, че връщането на децата в учебно заведение крие опасности: " Всяко разхлабване на ограниченията би довело до усложняване на епидемиологичната конюнктура ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР