Намерението на САЩ да включат Мюсюлманските братя в черния списък

...
Намерението на САЩ да включат Мюсюлманските братя в черния списък
Коментари Харесай

Ако САЩ обявят "Мюсюлмански братя" за терористи, рискуват да ги радикализират

Намерението на Съединени американски щати да включат " Мюсюлманските братя " в черния лист на " терористични организации ", буди опасения от радикализация на това ислямистко придвижване и задълбочаване на разделянето в район, в който те са мощно показани.

Правителството на американския президент Доналд Тръмп загатна сходна за опция наскоро, малко след визитата на египетския му сътрудник Абдел Фатах ас Сиси, чиято страна е татковина на " Мюсюлманските братя ". През 2013 година Сиси, тогава министър на защитата, бе архитектът на свалянето на президента Мохамед Морси, излязъл от редиците на " Мюсюлманските братя ".

Решението на Съединени американски щати рискува да тласне членовете на " Мюсюлманските братя " към ултрарадикални придвижвания като " Ал Кайда " или " Ислямска страна ", твърди един от тях - Яхия Хамед. " Тези сили ще отидат при младежите от " Мюсюлманските братя " и ще им кажат: вие сте мирни и все пак не престават да ви дефинират като терористи ", съобщи пред Агенция Франс Прес някогашният министър на вложенията при президента Морси, който в този момент живее в заточение в Турция.

" Това в последна сметка ще налее вода в мелницата на екстремистите от групировки като " Ислямска страна ", сподели за Агенция Франс Прес Абделрахман Аяш, откривател на ислямистките придвижвания, основан в Истанбул.

Основаното през 1928 година от египетския академик Хасан ал Банна сунитско придвижване публично се отхвърли от насилието през 70-те години. То има разклонения и последователи в Мароко и Турция. Понякога репресирана от управляващите, а от време на време толерирана от тях, според от политическите условия, организацията оставаше значим фактор в Египет чак до изборите през 2012 година, които разрешиха Морси да стане първият граждански президент, определен демократично в тази страна, в която господства армията.

След идването на власт на Сиси стотици последователи на " Мюсюлманските братя " - най-организираната съпротива, бяха задържани, екзекутирани или принудени да емигрират от режима, постоянно упрекван от Неправителствени организации, че потиска дисидентите. За египетските управляващи обаче " Мюсюлманските братя " са екстремистка организация. Те я упрекват, че подстрекава дейностите на придвижванията " Хасм " и " Лиуа ал Таура ", които зачестиха нападенията против магистрати и силите за сигурност през последните години.

Кайро е подсилен в позицията си от двамата си огромни съдружници от Залива - Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, привилегировани сътрудници на Вашингтон.

Хамед твърди, че ще стартира правосъдна процедура против вероятно решение на администрацията на Тръмп, от което се счита персонално обиден. " Това е посягане против личността ми, което ще ми забрани свободно да пътувам до Съединени американски щати, а и до други страни ", със страдание споделя той.

Включването на " Мюсюлманските братя " в този лист разрешава на Вашингтон да постанова наказания на всяко лице или организация, които имат връзки с тях. За Фауаз Гергес, учител по политически науки в Лондонското учебно заведение по стопанска система, решението на Тръмп може да задълбочи " дългогодишната революция " в района сред ислямисти и националисти, ръководени от армията.

" Във вътрешен проект (в Египет), както и във външен проект, " Мюсюлманските братя " се усещат " под блокада " и атакувани ", отбелязва той, напомняйки за раздялите в придвижването и " сериозната опозиция на радикализираните членове ".

" Тръмп би показал безразсъдство, в случай че скапе връзките на Съединени американски щати с доста страни единствено с цел да угоди на Египет и ОАЕ ", счита откривателят Абделрахман Аяш.

Също близки съдружници на Вашингтон, Турция и Катар поддържат " Мюсюлманските братя ", което вреди на връзките им с другите страни от Залива и с Египет. През юни 2017 година Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет скъсаха дипломатическите си връзки с Доха, като постановиха на Катар икономическа и дипломатическа обсада поради обвинявания, че поддържа екстремистки придвижвания - нещо, което Доха отхвърля.

От друга страна, някогашният египетски военачалник, член на Националния съвет за битка с тероризма Халед Окаша е оптимист. Проектът на Доналд Тръмп е " положителен жест, който ще избави всички от идеологията на " Мюсюлманските братя " един път вечно ", твърди той. " Това не е единствено наш проблем, това е международно придвижване. Политическият ислям се провали и неговите рискове станаха явни ", съобщи той пред Агенция Франс Прес. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР