Намерението на просветното министерство да сформира корпус от 80 учители

...
Намерението на просветното министерство да сформира корпус от 80 учители
Коментари Харесай

Само един учител бе мотивиран да преподава в проблемен район

Намерението на просветното министерство да образува корпус от 80 учители за проблематичните региони у нас публично се провали. Само един възпитател от Шумен е утвърден от МОН да преподава на уязвими възпитаници по програмата " Мотивирани учители ", чийто бюджет е 1.7 млн. лева Това демонстрират данни на ведомството, предоставени след питане от " Сега ".

Въпросната програмата бе пусната през 2019 година от МОН поради повсеместната липса на задоволително и добре готови преподаватели. По първия й модул се търсеха учители с най-малко 8 година опит по математика, физика и информатика и осведомителни технологии. Целта бе те да бъдат изпратени да работят в учебни заведения с разпознати проблематични области, в това число с ниски просветителни резултати и възпитаници с невисок обществен статус. Освен 300 лева към възнагражденията, МОН оферираше на престрашилите се и по 200 лева на месец за покриване на наем или за възобновяване на транспортните разноски (за период от 12 месеца, при 3-годишни контракти, които утвърдените следва да сключат с МОН).

До крайния период за кандидатстване през май м.г. обаче по този модул на програмата аплайваха единствено 4-ма души. В резултат на това МОН удължи периода за подаване на документите, също така усили до 500 лева (т.е с още 200 лева.) сумата, която определените учители да получават над заплатата си. Дори и този тласък обаче не е съумял да стимулира учителите. След смяната в изискванията едвам трима са поискали да вземат участие в програмата, а действително единствено един е определен да преподава в проблематичен регион. Става дума за преподавател от Шумен, който е подписал контракт с МОН и е бил назначен в град Пордим, Плевенска област. Той ще получава в допълнение възнаграждение от 500 лв. към главното си трудово заплащане.

По другите два модула на програмата нещата наподобяват малко по-добре. 65 души (при квота от 100 места) бяха поискали да се включат в частта за експерти с висше обучение, които да придобият професионална подготовка „ преподавател “ по математика, физика, информатика, осведомителни технологии и непознати езици. За тях са планувани 1-годишни задочни образования, всяко от които ще бъдат финансирани с по 1200 лева След промените тук, разширяващи опциите за включване на експерти (добавиха се и претенденти да станат учители по биология и химия, както и претенденти със степен „ бакалавър “, а освен магистри), още 77 души са поискали да придобият подготовка " преподавател ".

По третия модул пък 232-ма учители (при квота от 150 души) изявиха предпочитание да придобият спомагателна подготовка, с цел да могат да преподават с изключение на по своята компетентност и по математика, физика, информатика, осведомителни технологии, непознат език и религии. След измененията, искащите са се нараснали с още 165 души. Най-голям интерес е имало за непознати езици (предимно британски език), математика и физика и астрономия.

След измененията в програмата, по трите действия са кандидатствали общо 556 души. От тях включени в нея са общо 310 души, демонстрират данните на МОН. Одобрените експерти за придобиване на подготовка „ преподавател ” и настоящите учители, които желаят да преподават по още един предмет, към този момент са включени в едногодишни образования във висшите учебни заведения. Паралелно с едногодишното образование за „ преподавател ”, 23 експерти са назначени в учебни заведения, в които е имало дефицит от квалифицирани преподаватели.

 

РАЗЛИКА

От МОН не разясниха на какво се дължи съвсем нулевият интерес към преподаване в проблематични региони. Практиката на фондация " Заедно в час ", която също набира учители за сложни региони и им дава още веднъж по 500 лева на месец, сочи, че претендентите при тях са хиляди, а бариерата минават едвам 10% от тях.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР