Намерението на България да използва армията за охрана на границата

...
Намерението на България да използва армията за охрана на границата
Коментари Харесай

Какво пишат в Германия за идеите на Каракачанов

Намерението на България да употребява армията за защита на границата поради бежанците се натъква на остра рецензия в Германия. Пред "Ди Велт " българският боен министър изиска армейски елементи да пазят границите на Европейски Съюз.

В изявление за вестник "Ди Велт " българският вицепремиер и министър на защитата Красимир Каракачанов приканва

Европейски Съюз и НАТО към корав курс във връзка с бежанците.

Неговата тактика за незаконната миграция планува усилване на защитата по границата с Турция. "За стягане на граничния надзор в бъдеще ще използваме и армията ", споделя той.

Агенция Франс прес показва по този мотив, че България възнамерява разделянето на границата на пет зони. "Във всяка една от тези зони ние ще разположим въоръжени подразделения, които ще охраняват избрани сектори от границата ", споделя Каракачанов. Става въпрос за разполагането на до 600 бойци по границата, измежду които и специфични бойни елементи: "Практиката демонстрира, че военните са доста по-ефективни от служителите на реда. Освен това е доста мъчно да осигурим задоволително гранични служители на реда ", споделя военният министър.

Освен това България възнамерява да ускори видеонаблюдението на границата, включително с камери за нощно виждане и дрони. Франс прес напомня, че България е част от т.нар Балкански маршрут, по който бежанците се пробват да доближат до Западна Европа. Откакто границата с Турция е съвсем изцяло затворена с телени заграждения, броят на бежанците доста е намалял, показва организацията.

В изявлението си за "Ди Велт " Каракачанов подлага на критика Европейски Съюз, че до момента не е съумял да затвори средиземноморския маршрут на бежанците. "В Италия и Гърция би трябвало да разположим войски на НАТО и Европейски Съюз и при потребност да пазиме външните граници на Европейски Съюз и с военна мощ ", приканва Каракачанов.

"ЕС пое ангажимент да закриля бежанците "

Германската католическа осведомителна организация KNA написа, че от правозащитната организация Рro Asyl са разкритикували остро проектите на българския боен министър. "Това би било жестоко нарушаване на интернационалното право и на човешките права ", е представен да споделя ръководителят на Рro Asyl Гюнтер Буркхард. Той подлага на критика също и дейностите на други страни:

Решението на Италия да изпраща военни катери към Либия не може да бъде целесъобразно, също както и съдействието сред Италия, Германия и други страни от Европейски Съюз с либийското държавно управление и неговата брегова защита ", споделя той и приканва немското държавно управление да прекрати "сътрудничеството " си с либийските управляващи.

Сегашната политика на страните-членки на Европейски Съюз "за въздържане на бежанците " е в нарушаване на човешките права, настояват от Рro Asyl. "ЕС се задължи да закриля бежанците ", напомня Буркхард.

Германските медии цитират и държавния секретар за вътрешни работи Гюнтер Крингс, който за радио SWR съобщи, че и през тази година Германия ще одобри значително бежанци - той уточни 6-цифрена сума. От началото на годината в страната са пристигнали нови съвсем 100 хиляди души, добави той. "Ако всички европейски страни одобряваха също толкоз бежанци, тогава нямаше да приказваме за бежанска рецесия ", твърди Крингс. В същото време обаче той акцентира, че би трябвало да се прави разлика сред бежанците, бягащи от цивилен войни, и такива, които се пробват да се избавят от бедността. "Голяма част от хората, които идват в Европа през Либия, не са бежанци по смисъла на Женевската спогодба за бежанците ", добавя той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР