Намаляването на снежната покривка застрашава достъпа до питейна вода на

...
Намаляването на снежната покривка застрашава достъпа до питейна вода на
Коментари Харесай

Намаляването на снежната покривка застрашава достъпа до питейна вода

Намаляването на снежната завивка заплашва достъпа до питейна вода на редица популации, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на научно проучване, оповестено в сп. " Нейчър ". 

Учени от университета " Дартмут " са изработили климатични модели, употребявайки данни от четири десетилетия, свързани с наблюдения над снеговалежа и дебелината на снежната завивка през март, когато стартира топенето.

Според техните изводи 80 % от снежната маса на Северното полукълбо се намира в доста студените райони, където междинната зимна температура е под минус 8 градуса по Целзий. Там снежната завивка е малко или въобще не е наранена от климатичните промени. Останалите 20 % са в по-топлите райони, където всяко минимално покачване на температурата води до все по-големи загуби на сняг. Четирима на всеки петима поданици на Северното полукълбо живеят райони, подвластни от снежната завивка. 

Югозападната и североизточната част на Съединени американски щати, както и Централна и Източна Европа към този момент означават 10 до 20 % понижаване на снежната завивка на десетилетие от 80-те години до момента. Малко сняг значи малко вода след топенето напролет и малко зареждане на реките, потоците и почвата. 

Речните басейни към Мисисипи и Дунав, в регионите на които живеят надлежно 84 и 92 млн. души, означават спад от 30 до 40 % на размера на водата. 

До края на 21-ви век предвиждаме съвсем цялостна липса на сняг в тези райони, сподели водещият създател на проучването Александър Готлиб, докторант в университета " Дартмут ". 

Затоплянето води и до от ден на ден зимни дъждове вместо снеговалеж, които могат да доведат до наводнения. Снегът " се съхранява " по високите места до пролетта и лятото, когато популацията има потребност от вода. 

Загубата на сняг ще засегне и ски туризма. 

Трансформацията на снега в дъжд ще навреди на екосистемите и ще благоприятства разпространяването на паразити. Горските масиви ще стават все по-уязвими на пожари поради засушаването в сезоните на размразяване на снега, предава Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР