Намаляване на ДДС върху лекарствата е добро решение в коронакризата,

...
Намаляване на ДДС върху лекарствата е добро решение в коронакризата,
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Обещанието на управляващите за ваксината иска да отпусне напрежението

Намаляване на Данък добавена стойност върху медикаментите е положително решение в коронакризата, уточни пред БНР здравният специалист Аркади Шарков. Коментарът е във връзка предлагането на ГЕРБ за освобождение на антиковид имунизациите от Данък добавена стойност. Според него, защото страната е дала обещание да поеме разноските за имунизациите, вероятно Данък добавена стойност би се върнало още веднъж в хазната на страната ни, т.е., „ данъкът ще се прибере от единия в другия джоб “. Освен това, предлагането на ръководещите е обвързано и с административно облекчение поради излизането на Англия от Европейски Съюз и ситуирането на компанията, от която ще се купуват имунизациите, на територията на Острова.

Шарков напомни, че рекомендацията на Европейската комисия за нулево Данък добавена стойност за имунизациите цели по-бързо придобиване и по-ниска стойност:

„ По отношение на лекарствените средства двете огромни асоциации на производителите на истински и на генерични лекарства и Европейска комисия излязоха с рекомендации за регулацията на продуктите - ценова и от административна тежест. Преди пандемията огромна част от дейните субстанции се произвеждаха в Китай и доста компании реалокираха производствата си в други страни или ги върнаха в Европа. Това покачва цената на единица артикул, което значи, че може да се чака увеличение на цената на част от медикаментите. Затова предложиха част от регулаторните ограничения да бъдат облекчени. Въпросът е дали нашият парламент ще гласоподава тези рекомендации “.

В предаването „ Нещо повече “ здравният специалист добави:

„ На 21-ви декември никой не знае какво ще се случи, по тази причина има потребност от един клапан, който да отпуши напрежението. В случая този клапан е обещаната ваксина. Правителството е притиснато от няколко страни - има повишение на смъртността и влизаме в сериозна криза. Затова все някъде би трябвало да откри опция да наподобява добре пред жителите, колкото и хумористично да звучи това. Такъв популизъм е временен, трябват по-дългосрочни ограничения “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР