Намалява броят на хората, които са се регистрирали като безработни.

...
Намалява броят на хората, които са се регистрирали като безработни.
Коментари Харесай

Все по-малко хора се регистрират в бюрата по труда, отчете Сачева

Намалява броят на хората, които са се записали като безработни. Те са приблизително към 3000 дневно. Свързаните с рецесията с ковид се записват към 1300 души на ден. Завърналите се от чужбина безработни са към 2 500 души, само че част от тях са се върнали единствено за интервала на рецесията. Това разгласи в ефира на Българска национална телевизия министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

По думите й, мярката 60/40 ще бъде оценена по броя на работните места, които ще бъдат непокътнати. " В момента има 172 000 работни места, които ще бъдат непокътнати с помощта на тази мярка. Всеки ден нарастват с съвсем хиляда заявките от работодатели, със 7-8 хиляди души, които ще се възползват от нея. Не би трябвало да се бърза с изчисленията, тъй като средствата, които са изплатени по мярката 60/40 се изплащат поетапно. Кандидатстването е до 30 юни, а последните заплащания ще бъдат на 30 юли. Досега са изплатени компенсации, които са за първите две седмици на март ", разясни Сачева. 

Министърът разяснява и т.нар " карантинен отпуск " - предложение, обвързвано с това, че учебните заведения и детските градини не работят. " Факт е, че родителите би трябвало да получат отплата, да бъдат подкрепени в този миг. За това са направени две оферти. Първото е еднократната помощ от 375 лева, а в Народно събрание ще се гледа още 30 дни неплатен отпуск да се признават и за трудов и за застрахователен стаж. Опитваме се да бъдем оптимално гъвкави, да отговаряме на изискванията, които всеки ден се трансформират и в тази връзка най-малко що се отнася до най-уязвимите хора - хората с увреждания, пенсионерите, всички ограничения, които са подхванати и всички помощи, които се изплащат, бюджетите за тях са обезпечени. Що се отнася до дейните хора - ограниченията, които сме предложили, не са се разгърнали в цялостен мащаб. Икономически дейните не желаят помощи, желаят работа. Секторите, в които се търсят хора, са в опазването на здравето, обществените услуги, в общините, производства на храни и питиета, превоз, логистика, туризъм, селско стопанство ", сподели още министърът на труда и обществената политика.

Сачева съобщи, че не престават да се вършат проби всеобщо в домовете за остарели хора, в домовете за обществени услуги. Трябва да бъдат направени 28 000 теста - 15 000 са настанените в домовете, 11 000 души са личен състав.

" За момента има 89 души, които са инфектирани, 5 души които починаха. 30 индивида са работещите в тези домове ", разясни тя. За момента Видин е региона, в която има централизация на болни. В Ловеч, Монтана, Велико Търново няма инфектирани. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР