Намаление на оборотите в търговията на дребно през декември спрямо

...
Намаление на оборотите в търговията на дребно през декември спрямо
Коментари Харесай

Пазарът в търговията на дребно у нас се свива в края на миналата година

Намаление на оборотите в търговията на дребно през декември по отношение на ноември 2023 година регистрират от Националния статистически институт /НСИ/. Свиването е с 0.6% , показвани формалните данни на Национален статистически институт. 

В същото време на годишна база оборотите регистрират нарастване и то е с 0.7 на 100 по отношение на декември 2022 година. 

През декември 2023 година е записано понижение на оборота при търговията на дребно с нехранителни артикули , без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 2.7%, и нарастване с 1.1% при питателните артикули, питиета и тютюневи произведения . Оборотът при автомобилните горива и смазочните материали резервира равнището от предходния месец.

В търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, всички групи означават спад, като по-значителен е при търговията с разнородни артикули – със 17.1% .

През декември 2023 година в съпоставяне със същия месец на 2022 година се следи нарастване с 9.2% на оборота в търговията на дребно с хранителни артикули , питиета и тютюневи произведения. Понижение е записано при автомобилните горива и смазочните материали и нехранителните артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – надлежно с 3.6 и 3.2% .

В търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-съществено понижение е регистрирано при търговията с разнородни артикули – с 10.9% . Нарастване означават търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита – с 1.7% , и с фармацевтични артикули, козметика и тоалетни такъми – с 1.3% .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР