Наложително е в най-скоро време фирмите и държавата да започнат

...
Наложително е в най-скоро време фирмите и държавата да започнат
Коментари Харесай

Партньорство между бизнес и държава в киберсигурността предлага Асоциация

Наложително е в най-скоро време компаниите и страната да стартират киберпартньорски действия.

Toва съобщи ръководителят на Българска асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов по време на обществена полемика на тематика " Публично-частно партньорство като стратегически решения за противопоставяне на киберзаплахи ".

Държавата би трябвало да влага в закупуване на съоръжение и създаване на инфраструктура, както и в образование на хора . Според Стефанов страната би трябвало да се усеща добре при шерване на информация, а частният бранш би трябвало да има обвързване да връща информация.

Той посочи, че би трябвало да бъдат основани способи на умна инфраструктура и модели за попречване на хакерските атаки и заканите. Това е неотложно, защото нациите, хората и обществото ще се сблъскват занапред с тази опасност , предизвести ръководителят на Българска асоциация по киберсигурност.
 Николова плаши хакерите със строги наказания за киберпрестъпления
Николова плаши хакерите със строги наказания за киберпрестъпления

Иска доживотна възбрана за визити на страни членки на Европейски Съюз за провинилите се

До този миг в нашата страна не се е случвало да се желае публично-частно партньорство в тази сфера. За да защитят организациите компютърните си системи от хакерски атаки, се одобри Закон за киберсигурност, за който обаче доста малко се приказва. Правителството и промишлеността би трябвало да се обединят и да се направи инфраструктура за отбрана от кибератакит е, прикани Стефанов.

Държавата не е виновна за сигурността на частните мрежи, въпреки това страната няма нищо срещу да употребява потенциала на частните компании, само че нито една от страните не е подготвена да показа информацията, която има , уточни Стефанов.

За това о т Българската асоциация по киберсигурност излизат с пет рекомендации за публично-частно партньорство. Сред тях са съюзи, разпространяване на информация, увеличение на дотациите в цифровите технологии, разноски за научноизследователска и развойна активност (НИРД), универсални антихакерски офанзиви и използване на най-хубави практики.
 Габриел има подготвена стратегия за киберсигурност на Балканите за 8 милиона евро
Габриел има подготвена стратегия за киберсигурност на Балканите за 8 милиона евро

Следват стъпки за 5G, развиване на изкуствен интелект, блокчейн и повече цифрови иновационни хъбове

От своя страна Ростислав Петров, ръководител на Българската асоциация на етични хакери в България, уточни, че киберпространството е среда, проводник и инструмент, посредством който всеки ден споделяме. Киберзаплахите и офанзивите на всяко равнище са всекидневие , призна Петров.

Кибератаките могат да бъдат покрай бизнеса и жителите макар неимоверните старания на държавните органи, които не реализират задоволително положителни резултати. Той даде образец с профил във Facebook, на който се взима фотографията и се прави различен профил за изнудване.

" Затова имаме потребност от помощта на страната да откри лицето, което прави закононарушението ", акцентира Ростислав Петров. За страдание не може хакерските атаки да изчезнат , а в противен случай - могат да се усилят и отрицателният резултат от тях да нарасне, означи той.

Веселин Целков, член на Комисията за отбрана на персоналните данни, добави, че България има потенциал и експерти, само че те би трябвало да бъдат проведени вярно. Въпросът е по какъв начин всички институции да се провеждат и да работят, посочи той.
 Създават четири национални способени органа по киберсигурност
Създават четири национални способени органа по киберсигурност

Те ще управляват дейностите, свързани с мрежовата и осведомителната сигурност

Пред публицисти Ростислав Петров, ръководител на Българската асоциация на етични хакери в България, разясни, че " етичен хакер " съставляват експерти, които тестват сигурността на дадена компания или държавна институция, с цел да открият дали има пробиви в сигурността и надлежно оферират ограничения за противопоставяне.

По думите му въпросът е какво е решил да направи даден човек, тъй като постоянно може да мине от " тъмната страна ". Според Петров мястото на етичните хакери е значимо в запазване сигурността на институциите в България и по света, тъй като " това е като да имате антивирусна, тъй като съществуват вируси ".

На въпрос на News.bg какви ограничения би трябвало да бъдат подхванати, с цел да се лимитират киберпрестъпленията в България, Петров означи, че би трябвало да се увеличи равнището на подготовка на държавните институции на всички, на които е поверена сигурността на обещано сдружение или уебсайт.

Освен това хората, които са на рискови позиции, би трябвало да бъдат високо квалифицирани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР