Наложително е да бъдат направени изменения в законодателството, с цел

...
Наложително е да бъдат направени изменения в законодателството, с цел
Коментари Харесай

Зачестяват случаите на нелегално развъждане и търговия с домашни любимци у нас

Наложително е да бъдат направени промени в законодателството, за по-ефективен и сполучлив надзор, и предварителна защита на незаконното отглеждане и търговия с домашни любимци. Това съобщи изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Иван Шиков по време на среща сред държавни и общински администрации, зоополицията и неправителствения бранш.

Откритата среща мина под надпис „ Заедно против незаконната търговия с домашни любимци " и се състоя в постройката на Централно ръководство на БАБХ в град София по покана на изпълнителния шеф. Участие взеха представители на Министерство на земеделието, Главна дирекция национална полиция - зоополиция, регион „ Витоша " на Столична община, неправителствени организации - „ Фондация „ Четири лапи ", „ За правата на животните в България ", и „ Помощ за животните - ДАРА ", доброволци, помагащи на животни в неволя.

„ Обединихме се към тезата, че законодателството би трябвало да бъде променено. Инициирах основаването на работна група за смяна в законодателството, по-конкретно в Закона за ветеринарномедицинската помощ (ЗВД) и Закона за отбрана на животните (ЗЗЖ). Важно е ние, които работим по казуса с незаконното отглеждане и търговия с животни-компаньони, дружно да набележим промени, които да предложим на законодателния орган ", разяснява доктор Шиков. Той посочи, че към този момент е адресирал публично писмо до министъра с такова предложение. Работата на терен, съдействието сред БАБХ и другите институции, и обработването на сигналите от жители и Неправителствени организации демонстрира, че е належащо двата закона да бъдат променени по този начин, че проверяващите да имат по-големи пълномощия при ревизия.

Законите и нормативните актове, уреждащи събитията, при които се отглеждат домашните любимци имат пропуски, а част от тях са остарели и не хармонизират с сегашното, изключително с развиването на осведомителни технологии. Примери при обработването на сигнали и невъзможността за осъществяването на пълноценна инспекция от институциите поотделно или в комисия се трансфораха в информативен мотив за провеждането на срещата.

Директорът на организацията разясни, че моли към всички участници да дават още оферти, които да бъдат консолидирани с към този момент поставените акценти и във допустимо най-кратък период да стартира работата по тях и приемането им. По този метод ангажираните с този въпрос институции ще могат да отговорят на възходящия брой сигнали за незаконни отглеждане и търговия с животни-компаньони, в това число в интернет пространството.

Предложени са също промени във връзка с броя и изискванията, при които се отглеждат домашните любимци и по кое време стопаните ще би трябвало да записват парцелите си като развъдни стопанства. Целта е да се обезпечи проследимост на животните, които се подаряват или продават от тях, определяне на здравния им статус и затегнат надзор във връзка с търговията с тях.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР