Налице се редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за

...
Налице се редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за
Коментари Харесай

Алексиев: Не обявяваме война на търговците, но сме длъжни да защитим интереса на потребителя

Налице се редица нелоялни търговски практики, пораждат подозрения и за голословно високи облаги, както и други нарушавания, които ощетяват правата на потребителите. Не разгласяваме война на комерсиалните вериги, само че като страна сме задължени да защитим интереса на потребителите.

Това съобщи служебният заместител министър-председател по икономическите политики Христо Алексиев.

КЗП е направила 471 инспекции, при които са открити 452 нарушавания, 200 от тях са за нелоялни търговски практики. БАБХ е осъществила 333 инспекции - установени са 32 нарушавания. Национална агенция за приходите е с 340 инспекции и 71 формирани акта за нарушавания.

Алексиев даде поръчка, че всички инспекции ще продължат, като се чакат и резултати. В ход е и непрекъснат мониторинг на цените на храните.

Служебният заместител министър-председател по икономическите политики разгласи, че се приготвят промени в нормативната база, с цел да може нелоялните практики да бъдат открити в закон и да бъдат неразрешени.

Заедно с това, да може да се упражнява прецизен надзор.

„ Продължаваме с разработване на информативен портал, където потребителите ще могат да подават сигнали”, добави Алексиев.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев акцентира, че нелоялните търговски практики са предпоставката за изкуствено завишаване на цените.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР