Налице са нормативни уредби, които забавят процеса по модернизация. Всичко

...
Налице са нормативни уредби, които забавят процеса по модернизация. Всичко
Коментари Харесай

КСНС: Да се ускори модернизацията на Въоръжените ни сили

Налице са нормативни уредби, които забавят процеса по рационализация. Всичко води до загуба на боеспособности и възходящ риск за здравето и живота на военнослужещите, добави Радев.

Той добави, че членовете на съвета са се обединили към позицията, че ескалацията, нестихващите спорове, интернационалният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред основни провокации.

" Очертани бяха областите с избрани дефицити от качества и софтуерно закъснение в тяхното развиване, подбудени от незадоволително финансиране и ограничаване в нормативната уредба ", сподели още президентът.

Той регистрира, че плановете за рационализация не се развиват уравновесено. " Констатирано е закъснение в осъществяването на придобиване на нов военен аероплан ", сподели още Радев. Той означи, че значителен недостиг е и некомплектът.

" Постигнат беше консенсус за нуждата за превъзмогване на дефицитите от качества и развиване на актуален защитителен капацитет на Р България в границите на Европейски Съюз и НАТО. Членовете на КСНС се сплотиха към следните оферти към изпълнителната и законодателната власт ", уточни Радев.

1. Изпълнителната власт да предложи, а законодателната да разиска промени в нормативната уредба, позволяващи:

- ускорение на процедурите, свързани с модернизацията на Въоръжените сили и поддръжката на наличното въоръжение и техника;

- превъзмогване на некомплекта от персонален състав и издигане на престижа на военната професия;

2.Изпълнителната власт да създаде приоритизирана, ресурснообезпечена и съответстваща на трендовете в развиването на актуалните технологии „ Инвестиционна план-програма до 2032 година “, съобразена с задачите и проектите за развиване на Въоръжените сили на Република България до 2032 г.;

3.Министерски съвет да проучва опцията за актуализиране на признатия през 2017 година „ Национален проект за повишение на разноските за защита на 2% от брутния вътрешен артикул на Република България до 2024 година “ по този начин, че крайната цел да бъде реализирана още през 2023 година

4.Министерски съвет да обезпечи финансови запаси за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника, с приоритет недопускане загуба на качества за надзор на въздушното и морско пространство на Република България.

5. Изпълнителната власт да предприеме дейности за превъзмогване на изоставането и ускорение на придобиването на нова техника по към този момент подписани контракти за рационализация на Военновъздушните и Военноморските сили, както и за пускане на плана за рационализация на Сухопътните войски.

6.Министерски съвет да оцени опцията за основаване на Целеви капиталов фонд за рационализация на Въоръжените сили, в който да постъпват както неусвоени в предишни години средства по капиталовите планове за рационализация, по този начин и средства от приходната част от бюджета на Министерството на защитата.

7.Изпълнителната власт да предприеме стъпки за включването на България като пълновръстен член във фонда на НАТО за нововъведения и пълноценно потребление присъединяване в акселератора на нововъведения на НАТО, наименуван DIANA (NATO’s Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic).

" Искам да благодаря на всички участници за пълноценната полемика и за обединяването към тези значими за нашата национална сигурност и развиване на Въоръжените сили оферти ", съобщи още Радев. /БГНЕС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР