Налице е тенденция на намаляване, както на планираните, така и

...
Налице е тенденция на намаляване, както на планираните, така и
Коментари Харесай

Милка Христова: Тревожно е, че трайно намаляват приходите от общинска собственост в СО

Налице е наклонност на понижаване, както на плануваните, по този начин и на осъществените доходи от общинска благосъстоятелност в Столична община. Това сподели заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова по време на разискването на касовото осъществяване на бюджета на Столична община към 31.12.2021 година

Социалистката обърна внимание на частта „ Приходи и приходи от благосъстоятелност ”, заради извънредно тревожната наклонност, която се обрисува.

„ В Доклада за касовото осъществяване е маркирано, че за 2021 година приходите от общинската благосъстоятелност са в размер на 29,1 млн. лева при планувани 40,8 млн. лева или налице е осъществяване от 71%. В това число приходите от наеми на имущество са с реализация от 15,2 млн. лева или 86,5 % от разяснения бюджет за 2021 година, а общо събраните наеми за реклама през отчетния интервал са в размер на 3,134 млн. лева ”, уточни Христова.

Тя изясни, че е направила обзор през годините обратно какви доходи от общинската благосъстоятелност са били планувани и какви са постигани. И с цел да не се търсят оправдания за обективното им понижаване заради Ковид епидемията през 2020 и 2021г. тя уточни образци много обратно във времето. В Бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура за 2013г. са планувани 45 млн. лева, а са осъществени 38 млн.лв., за 2014 година са планувани 42 млн. лева, а изпълението е 34 млн. лева, като приходите от от реклама са към 5 млн. лева

„ Сега, съвсем 10 години по-късно, при изменена пазарна среда и трайно увеличаващи се цени на наемите, в бюджета на Столична община имаме обмисляне и приемане на по-ниски доходи ”, съобщи Милка Христова и добави, че резултатите от ръководството на общинската благосъстоятелност са най-хубавият и прецизен аршин за потенциала и успеваемостта на локалната власт, а очевидно резултатите в Столична община са незадоволителни.

Според нея аргументите за това са в неприятното ръководство и стопанисване на общинската благосъстоятелност, в това число занижен надзор по повод изтеклите контракти за отдаване чартърен на общински парцели и несъбиране на дължимите компенсации, ненавременно оповестяване на търгове и състезания, занижени наемни цени при отдаването на общинските парцели и други

„ Нагледен образец в това отношение е хроничната некадърност на Столична община да усили приходите от реклама. Години наред приходите са едни и същи - към 3,5 млн. лева, състезания не се организират, а подписаните контракти са изтекли от дълго време ”, безапелационна бе Христова.

Общинският консултант обърна внимание и върху различен проблем – качеството с което се осъществя капиталовата стратегия на Столична община. По думите й е належащо кметът Фандъкова, общинската администрация и СОС най-сетне да признаят, че има проблем с планирането, организацията, реализирането и контрола по цялостния капиталов развой.

„ Необходим е обширен одит, определяне на проблематичните стадии и взимане на ограничения за тяхното премахване. В противоположен случай ще продължим да се въртим в кръг. Ще продължим да планираме „ самоуверено ”, да включваме в финансовата стратегия обекти, за чиято реализация не е налице подготвеност, ще осъществяваме обектите с очевидно незадоволително качество и ще продължим да даваме храна за столичния фолклор с феномените „ ремонт на ремонта “ и „ надзор на контрола. А заканите на кмета Фандъкова за налагане на санкции за неприятното качество на строителството, никога не може да компенсира похабяването на общинските финанси ”, безапелационна бе Милка Христова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР