Наличието на диабет при майката повишава риска от аутизъм при

Наличието на диабет при майката повишава риска от аутизъм при ...

Диабетът при майките се свърза с аутизма при децата.Наличието на диабет при майката повишава риска от аутизъм при детето, се заключава от ново проучване на Kaiser Permanente.

При анализ на данни от 419 425 деца, родени между 1995 и 2012 г. изследователите констатират, че аутизмът се среща по-често при майки, които страдат от диабет. Това включва както диабет тип 1, тип 2, така и гестационния, който се развива единствено през бременността.

Такъв резултат не се получава за първи път. При предишни изследвания също се стига до извода, че при деца на жени с анамнеза за диабет тип 2 или развили гестационен през бремеността, по-често се наблюдават разстройства от аутистичния спектър.

Диабетът е едно от „модерните“ заболявания. Честотата му непрекъснато се повишава, като възрастовите граници непрекъснато падат. От диабет страдат около 600 000 българи. В световен мащаб наброяват 415 млн. души. Коварното в тази статистика е, че числото на болните далеч не е преувеличено, а напротив – диабетът не е открит в половината от тези случаи.

За аутизма се говори повече през последното десетилетие. Това, което е известно, че симптомите могат коренно да варират в различните случаи. От специалистите се предпочита формулировката – разстройство от аутистичния спектър. В тази група попадат разстройства, характеризиращи се с нарушения в социалните взаимоотношения и комуникативните умения. Характерен е повтарящият се стереотип на поведение с ограничен репертоар от активности.

Свързани статии.. Кръвен тест ще открива аутизъм, може би 0 Аутизъм – живот в свой собствен свят 2 Красимира Костадинова: У нас не е известен точният брой на децата с аутизъм 1

В повечето случаи аутизмът е диагностициран около 3-4-годишна възраст, когато се констатира изоставане в развитието на детето спрямо връстниците. На тази възраст приблизително се отчита липсата на зрителен контакт при общуването на детето.

Среща се с честота от 2-5 до 20 случая на 10 000 деца. Регистър няма.

Все още се търсят причините и факторите за аутизма, на този етап се коментират единствено хипотези за него.

Диагнозата се поставя според критериите на международно утвърдения класификатор на болестите.

Източник: puls.com