Наличието на диабет при майката повишава риска от аутизъм при

...
Наличието на диабет при майката повишава риска от аутизъм при
Коментари Харесай

Диабетът при майките се свърза с аутизма при децата


Наличието на диабет при майката покачва риска от аутизъм при детето, се заключава от ново изследване на Kaiser Permanente.

При разбор на данни от 419 425 деца, родени сред 1995 и 2012 година откривателите установяват, че аутизмът се среща по-често при майки, които страдат от диабет. Това включва както диабет вид 1, вид 2, по този начин и гестационния, който се развива само през бременността.

Такъв резултат не се получава за първи път. При предходни проучвания също се стига до извода, че при деца на дами с анамнеза за диабет вид 2 или развили гестационен през бремеността, по-често се следят разстройства от аутистичния набор.

Диабетът е едно от „ модерните “ болести. Честотата му непрестанно се покачва, като възрастовите граници непрестанно падат. От диабет страдат към 600 000 българи. В международен мащаб наброяват 415 млн. души. Коварното в тази статистика е, че цифрата на болните надалеч не е пресилено, а в противен случай – диабетът не е открит в половината от тези случаи.

За аутизма се приказва повече през последното десетилетие. Това, което е известно, че признаците могат радикално да варират в другите случаи. От експертите се избира формулировката – разстройство от аутистичния набор. В тази група попадат разстройства, характеризиращи се с нарушавания в обществените взаимоотношения и отзивчивите умения . Характерен е повтарящият се стандарт на държание с стеснен репертоар от интензивности.

Свързани публикации.. Кръвен тест ще открива аутизъм, може би 0 Аутизъм – живот в собствен личен свят 2 Красимира Костадинова: У нас не е прочут точният брой на децата с аутизъм 1

В множеството случаи аутизмът е диагностициран към 3-4-годишна възраст, когато се установи закъснение в развиването на детето по отношение на връстниците. На тази възраст почти се регистрира неналичието на зрителен контакт при общуването на детето.

Среща се с периодичност от 2-5 до 20 случая на 10 000 деца. Регистър няма.

Все още се търсят аргументите и факторите за аутизма , на този стадий се разясняват само хипотези за него.

Диагнозата се слага съгласно критериите на интернационално одобрения класификатор на заболяванията.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР