Нали знаете, че когато нещата поемат в една посока, то

...
Нали знаете, че когато нещата поемат в една посока, то
Коментари Харесай

Широко отвореният прозорец на Овертон в Година след година

Нали знаете, че когато нещата поемат в една посока, то в нея се подрежда " опашка " от сходни едно на друго други неща. Така, както започнах да виждам сериал след сериал, сезон след сезон на тематика актуалност – тревожна, плашеща и протичаща се . При това не обособени, притеснителни, само че въпреки всичко частни случаи, а стабилно разрастващи се трендове , за които до неотдавна се мислеше, като за неща останали в предишното, които е невъзможно да се случат още веднъж, тъй като човечеството си е взело поука.

Само че то и относителното умерено битие в тези елементи на света, към които се числим, е  притъпило рецепторите за разграничаване на заплахата у огромен брой човеци, което сътвори удобна среда за всякакви известни психически механизми и трикове, които,  въпреки и познати,   си работят безотказно . Прозорецът на Овертон не просто се отвори, само че светът е на ръба да литне от него и да се сгромоляса в тези бездни от неправда, болежка, безизходност и обезсърчение, които носят на елементарните хора само беди.

Продукцията на BBC, излъчена и от, " Година след година " ни демонстрира живота на едно такова семейство от Манчестър , в недалечното бъдеще, когато Англия е осъществила. Семейството е огромно, членовете му отчуждени и 2019 го е белязала с персонална покруса. 

Шест епизода ни вършат очевидци на политически и психически операции, демонстрират лавинообразно възходящото напрежение, конфликти, драми, педантизъм и ксенофобия . Виждаме кошмара на изкривената " дребна истина "  – доход и сигурност, който в хипотетичното, само че прекомерно евентуално бъдеще на 2034, може да ни затвори от другата страна на охраняваната ограда.

И въпреки картината да е за Англия, сюжетът е изпълним на всички места и разликите вероятно ще бъдат единствено в детайлите . Сериите са изпълнени в присъщия английски усет, който не може да бъде сгрешен. Актьорският състав е прецизно селекциониран, играта съвършена. Специално внимание обръщам на ролята и осъществяването на Ема Томпсън . Минисериалът е дело на един от най-известните телевизионни продуценти – Ръсел Т. Дейвис. Сериалът съгласно мен е на едно от челните места в топ 10 сериали на 2019 година.

 
 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР