Налагане на вето върху мораториума за нови лекарства. Това поиска

...
Налагане на вето върху мораториума за нови лекарства. Това поиска
Коментари Харесай

НПО иска вето върху мораториума за лекарства


Налагане на несъгласие върху мораториума за нови медикаменти. Това изиска Национална пациентска организация в писмо до президента на България Румен Радев.

„ Наложената възбрана ще засегне лекарствени артикули, които са получили своето позволение за приложимост от Европейската организация по медикаментите и/или са завършили националната фаза от приемане на разрешението за приложимост в Република България. Тези лекарствени артикули са изпълнили условията на специфичните закони, а имено Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ) и Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), вследствие на което за тях са направени, гласувани и признати нужните отчети за оценка на здравната технология, направена е оценка за смисъла им за клиничната процедура, разбор на здравния проблем и нуждата им за българските пациенти “, пишат от пациентската организация.

Искането касае частта от Закона, с която се предлага цялостна възбрана на реимбурсиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през 2018 година на лекарствени лечения с ново интернационално непатентно название „ за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен лист по чл.262, ал.6, т.1 или 2 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, както и включени в позитивния лекарствен лист лекарствени артикули по чл.262, ал.6, т.1 или 2 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, които подлежат на възнаграждение за първи път през 2018 година “.

Въпросните текстове нарушават правата на пациентите за достъп до лекуването, от което се нуждаят. Осигуряването им е жизненоважно, даже животоспасяващо и „ усъвършенстването на разноските не трябва да става за сметка на ограничение достъпа до лекуване “, считат от Неправителствени организации.

Свързани публикации.. С 68% понижават разноските за медикаменти на семействата при прогенерична политика 0 Касата няма да заплаща за нови новаторски лекарства 0 Източват НЗОК по схемата болница в болничното заведение 0

Болните от хронична лимфоцитна левкемия, идиопатична белодробна фиброза, остра лимфобластна левкемия (засягаща деца), хидраденит, идиопатична тромбоемболична пулмонална хипертония, продължителен панкреатит, медуларен карцином на щитовидната жлеза, хемангиоми при деца, деен ревматоиден артрит, хормонално позитивен/ХЕР-2 отрицателен метастатичен рак на млечната жлеза, мултиплен миелом, метастазирал меланом, акромегалия, бъбречен ангиомиолипом, тежка астма, недребноклетъчен рак на бял дроб и други ще останат без лекуване, в случай че мораториумът остане.

Национална пациентска организация ще поддържа митинга, проведен от пациенти във връзка решението на депутатите мораториум

да не бъде анулиран. Той ще се състои на 9 декември на площада пред Народното събрание. Началото му е оповестено за 11 часа.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР