Накъде се е запътил този свят? Популистки правителства по цялото

...
Накъде се е запътил този свят? Популистки правителства по цялото
Коментари Харесай

Наръчник за новата световна икономика дава отговор на най-важните въпроси на нашето съвремие

Накъде се е запътил този свят? Популистки държавни управления по цялото земно кълбо подценяват търговски съглашения, строят стени по границите, изхвърлят икономическото съдействие през прозореца – и вършат всичко това в името на работните места и дълготрайния стопански напредък. Звучи добре, по този начин и би трябвало да бъде. Кой се нуждае от чужденци? Кой се нуждае от останалия свят, с цел да живее богато и безвредно?
Има единствено един проблем и той е, че доста от нещата, които в този момент се вършат сякаш по стопански аргументи, в действителност служат за разширение на властта и стратегиите на егоистични политици и в последна сметка ще навредят навръх тези хора, на които политиците настояват, че се пробват да оказват помощ. В доста от развитите страни работническата класа през последните трийсет години се сблъсква със застоялост на действителните заплати, до момента в който благосъстоянието и приходите на горния Един % астрономически нарастват. Същевременно политическите популисти пристъпват към огромни съкращения на налозите – на доктрина го вършат, с цел да подтикват икономическия напредък и за разкриването на нови работни места, само че на процедура по този начин основават колосални търговски дефицити. Не е изненадващо, че голям брой корпорации вземат решение да употребяват непредвидените облаги от по-ниските налози, с цел да изкупуват назад своите акции, вместо да наемат служащи – от което се облагодетелстват най-много богатите акционери. Търговските войни нормално оказват помощ на малцина компании, разчитащи на пазарен протекционизъм, и вредят на всички останали, в това число на тези служащи, които се чака да бъдат предпазвани от комерсиалните бариери.
Но какво можем да създадем? Много от нас са напълно комплицирани от бързо изменящата се световна стопанска система, която наподобява прекомерно огромна и комплицирана, с цел да можем да я разберем. Ето за какво оставяме политиците да вземат решенията вместо нас. За страдание, политиците не всеки път ще създадат това, което е най-хубаво за нас. Те ще създадат това, което е най-хубаво за самите тях – и за възможностите им да бъдат избрани отново.
Криптовалути… имиграция… мръсна сила… търговски войни… и роботи, които лишават нашите работни места. В стопанската система през последните години се имаше същинска детонация от трудност и от нас към този момент се чака да разбираме всички тези неща. Думи и изречения като квоти за замърсяване, учреден на логаритми изкуствен интелект и горещи пари се появяват непрекъснато в новините, а мнозина не знаят какво значат те на процедура. Нещо повече – неспирният поток от боязън, течащ и раздухван по новините и в интернет, ни прави още по-объркани и тревожни.
А в действителност е изцяло допустимо да разберем какво се крие зад всичко това. На процедура, международната стопанска система не е по-сложна от националната стопанска система, с която всекидневно си имаме работа. Не се замисляме, в случай че би трябвало да използваме интернет или да пресечем улицата, с цел да си купим някой апарат на по-добра цена. Това не е доста по-различно от пресичането на граници, с цел да влагаме пари или да купим и продадем артикули и услуги. Солидната икономическа преценка е едно от най-необходимите умения в днешния свят. А защото множеството от нещата, които получаваме от политиците, са манипулативна изразителност, която си играе с нашите страхове и задълбочава разделянето в обществото, ще ни се наложи сами да се погрижим за личните си стопански ползи. Идеята на тази книга е освен да ви даде базово схващане за нещата, които се случват в международната стопанска система, само че и да ви даде инструментите, с които да можете да осмисляте бъдещи стопански събития – положителни или неприятни.
Каквито и да сме: студенти или хора от бизнеса, природозащитници или фермери, строители или профсъюзни дейци, в случай че желаеме да сме виновни жители и консуматори, би трябвало да научим главните правила на стопанската система, в която живеем. Но за мнозина от нас проучването на стопанската система се е оказвало неефикасно занятие, изпълнено с неразбираеми графики и уравнения, които усещаме безнадеждно отдалечени от нашето всекидневие.
Днешните вести са изпъстрени с стопански термини, само че рядко се пробват да ни оказват помощ да проникнем оттатък комплицирания диалект, с който ни бомбардират. Има ли лекарство против това? Понякога отговорът е да свържем икономическите концепции с ежедневния си опит. Какво е борсов показател? Същото, като да провериш каква е цената на няколко артикули в супермаркета, с цел да схванеш по какъв начин се движат цените на пазара като цяло. Какво е изкупуване на компания с ливъридж? Мислете за това като за лост, благодарение на който огромна тежест в единия край може да се повдигне с малко изпитание в другия край: по същия метод вложителите притеглят заеми, с цел да усилят резултата от своите пари. Какво е мито? Мислете за него като за налог върху вносните артикули и услуги. В последна сметка, всички можем да разберем международната стопанска система – просто тя би трябвало да ни бъде обяснена на явен език.
Изкуственият разсъдък и стремглаво разрастващите се уеб-базирани връзки разрешават на разширяващата се световна стопанска система да допре живота ни по метод, невъобразим единствено допреди няколко години. Като разберем главните правила на международната стопанска система, ще сме в положение да вземаме по-добри решения за нашето самостоятелно и групово икономическо бъдеще. А под натиска на стопански грамотните гласоподаватели, политиците също ще стартират да вземат по-рационални решения, което в бъдеще ще докара до проспериращ и да се надяваме – по-отговорен в обществено и екологично отношение свят. Всички сме жители на този взаимносвързан свят – и би трябвало да разберем икономическите сили, които влияят на ежедневния ни живот.
Никой не е споделил, че стопанската система наложително би трябвало да е скучна. Новата международна стопанска система: справочник за начинаещи – както допуска и името, ясно и плътно преглежда главните концепции, имащи отношение към нашето всекидневие.
Започнете да четете тази книга от световните стопански концепции, поместени първоначално, само че всеки раздел може да се чете също и самичък за себе си. Може да започнете тази книга от началото и да вървите към края, или от края към началото, а може и да си избирате обособени глави на случен принцип – както ви е най-удобно. Речникът в края е потребен за бързи информации, в случай че в бъдеще срещнете непознати термини. Жаргонът на новата международна стопанска система от ден на ден се постанова във вестници, списания, уеб страници, блогове и телевизионни стратегии – а даже и в неофициалните диалози на работа. За да бъдем ефикасни консуматори, предприемачи и гласоподаватели, би трябвало да приказваме безпрепятствено на езика на новата „ фюжън стопанска система “.
Които и да сме, където и да живеем, належащо е да разбираме фундаменталните правила на международната стопанска система, с цел да можем да участваме в нея. А рано или късно, ще участваме всички.
Ранди Чарлс Епинг
 
Съдържание
 
1. Пеперуди над Пекин: какво съставлява новата „ фюжън стопанска система “?
2. Биткойни и блокчейни: същински пари ли са криптовалутите?
3. Как локалните стопански рецесии се трансформират в световни рецесии?
4. Наднационалните организации: в действителност ли Световната банка и МВФ предизвикват икономическия напредък?
5. Как да класираме страните в новата световна стопанска система?
6. Ще разрушат ли комерсиалните войни международната стопанска система?
7. Брекзит и стени по границите: има ли стопански смисъл от икономическата изолираност?
8. Крадат ли имигрантите нашите работни места?
9. Как популистите се възползват от нашата икономическа неначетеност, с цел да завладяват властта?
10. Глобализацията – проблем или решение?
11. Инфлация или дефлация
12. Какво е валутна операция?
13. Страх от вложение: прави ли ни той по-бедни?
14. Сравняване на вложенията в новата международна стопанска система
15. Неравенство на приходите: неизбежно ли е?
16. Какво са горещи пари?
17. Варвари пред портите? Частни финансови вложители, рискови капиталисти и
високочестотни търговци
18. Компанията на двайсет и първи век
19. Как цифровата стопанска система трансформира света?
20. Какво е Интернет на нещата?
21. Данните – новото злато
22. Как роботите и изкуственият разсъдък трансформират международната стопанска система?
23. Какво е стопанска система на шерването?
24. Отвъд БРИКС: по какъв начин зараждащите пазари се трансформират в новия мотор на международната
стопанска система
25. Какво е бъдещето на Европейския съюзи другите зони за свободна търговия?
26. Мръсната мощ: по какъв начин страните употребяват икономическата си мощност, с цел да реализиран
световно въздействие
27. Споделяне на благосъстоянието: по какъв начин благотворителните организации, частният бизнес и Неправителствени организации насърчавати кономическото развиване
28. Корупция и укриване на налози: по какъв начин се перат пари?
29. Тъмната мрежа и други черни пазари: какъв брой огромна е незаконната стопанска система?
30. Как изменението на климата трансформира световната стопанска система?
31. Икономика или околна среда: игра с нулев резултат?
 Новата международна стопанска система - справочник за начинаещи " Новата международна стопанска система " - справочник за начинаещи
Какво е блокчейн? Какво е биткойн? Кои са инструментите, с които централните банки насочват стопанската система на една страна? Кои са причинит...
32. Какви са другите възможности на капитализма?
33. Отживелица ли са профсъюзите през двайсет и първи век?
34. Здравеопазването: работещи решения
35. Как държанието на милениълите и другите нови генерации трансформира икономическия пейзаж в света?
36. Новите способи на работа и живот през двайсет и първи век
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР