Наи-важният ирански учен, начело на иранската ядрена програма, е бил

...
Наи-важният ирански учен, начело на иранската ядрена програма, е бил
Коментари Харесай

Убит е пазителят на иранската ядрена програма

Наи-важният ирански академик, отпред на иранската нуклеарна стратегия, е бил убит на пътя, предават международните медии, базирайки се на ирански източници. Мохсен Фахризаде е попаднал в засада в град Абсар, на 70 км източно от Техеран. Четирима нападатели са разкрили огън, откакто очевидци чули мощна детонация. Фахризаде беше считан за главния страж на иранската нуклеарна стратегия.

През 2018 година израелския министър председател Бенямин Нетаняху показа Фахризаде като шеф на иранския план за нуклеарно оръжие. По това време той обвиняваше Иран, че крие и уголемява опита си в областта на нуклеарните оръжия.

Съветник на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей даде обещание, че страната ще отмъсти на причинителите. ``Ще ударим като гръм убийците и ще ги накараме да съжаляват за дейностите си “, написа в Туитър военният пълководец Хосейн Дехган.

Министерството на защитата на Иран удостовери гибелта на Фахризаде в изказване. " По време на конфликта сред неговия екип за сигурност и терористите, Мохсен Фахризаде беше съществено ранен и откаран в болница ", се споделя в него. Медицинският екип не е съумял да избави живота му.

Атаката беше доказана от иранската държавна телевизия, само че по-късно отречена от иранската Организация за атомна сила, преди да бъде доказана още веднъж от министерството на защитата. Снимки на хипотетичното място на нападението също се появиха в иранските новинарски уеб сайтове. Силите за сигурност блокираха булеварда, където се е случило нападението.

Объркването в иранските медии е плод на напрежението в Иран на фона на известия, че на израелското разузнаване и тайните служби е дадена зелена светлина за осъществяване на офанзиви против ирански нуклеарни съоръжения преди Доналд Тръмп да отстъпи като президент, съобщава вестник ``Гардиън``. Много ирански висши чиновници имат вяра, че Тръмп, дружно с Израел и Саудитска Арабия, са решени да отслабят Иран, споделя изданието.

Новоизбраният президент на Съединени американски щати Джо Байдън обаче съобщи, че е подготвен да се причисли към иранската нуклеарна договорка и да анулира някои стопански наказания, стига Иран да се съобрази със съглашението за непотребни ресурси от обогатен уран. Израел и Саудитска Арабия желаят Съединени американски щати да останат отвън договорката и да продължат с политиката на оптимални стопански наказания, наложени на Иран.

Споед медиите личността на Мохсен Фахризаде е била обгърната в тайнственост. До април 2018 година негова фотография не е била обществено налична, а след убийството на няколко  учени от нуклеарната сфера властитте са засилили защитата му
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР