Находки от благородни метали, керамика от некропола при Дъбене и

...
Находки от благородни метали, керамика от некропола при Дъбене и
Коментари Харесай

Злато, бронз и керамика от Бронзовата епоха показват в Археологическия музей

Находки от благородни метали, керамика от некропола при Дъбене и голям брой бронзови предмети демонстрират в изложбата: " Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата ера ". Експозицията бе открита в Националния археологически музей в София.

Целта на кураторите е да покажат ролята на източните елементи на Балканския полуостров като кръстопът за продан на хрумвания, технологии и първични материали , където се срещат съществени култури на античния свят - Егейско-анатолийски култури, Източнохалщатски културен кръг, Северно Причерноморие и други

Изложбата демонстрира ролята на българските земи като значим източник на първични материали през бронзовата ера. В нея са включени представителни находки от благородни метали, като съкровищата от Вълчитрън и Бързица , предмети от злато, бронз и керамика от некропола при Дъбене , груповите находки от Янково и Здравец.
Някои от експонатите техническите постижения, културния продан и търговия на далечни дистанции , показани с груповите находки от Побит камък и Могилица. В тях се включват многочислени каменни калъпи за отливане на разнородни бронзови предмети - оръжия, скиптри, сечива, декорации.

Експозицията е продължение на показаната през май 2017 година във Виена експозиция " Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа " и е отдадена на българското и австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година

За три месеца и половина изложбата е посетена от над 100 000 души , изясни доцент доктор Христо Попов, заместник-директор на НАИМ при Българска академия на науките.
" Големият триумф разсъни у нас концепцията да я покажем и в България. Ето за какво адаптирахме първичните хрумвания и в този момент Ви я представяме в уголемен тип. Изложбата в София ще показа близо два пъти повече експонати и нови цифрови филми и 3-D реконструкции. "

Сред суровините за производството на бронзови произведения са медните слитъци, които свидетелстват за развитата търговия в региона на Средиземноморието и Европа през бронзовата ера.
Посетителите могат да видят голям брой предмети, направени от бронз - сърпове и кухи брадви от Върбица и Овча Могила , сечива като шила, длета, плоски брадви, брадви с муфа и оръжия - мечове и рапири, върхове на разнообразни видове копия, двойни брадви, свидетелстващи за контакти с егейско-микенския културен кръг и с Централна Европа.

Акцент в изложбата е комплекс от находки, представящи ежедневния живот в златодобивния рудник Ада тепе и селището към него, показани от керамични съдове, кремъчни, каменни и железни сечива и принадлежности, както и златна стопилка и златно мънисто, свидетелстващи за топенето и произвеждане на златни произведения в античния рудник.

Куратори на изложбата са доцент доктор Христо Попов, заместник-директор на НАИМ при Българска академия на науките , доцент доктор Стефан Александров , Секция по тракийска археология, доктор Яна Димитрова , отдел Експозиции и Кръстю Чукалев, отдел Фондове, НАИМ при Българска академия на науките.

Основни сътрудници от австрийска страна са Музей за история на изкуството Виена и Институт за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките. За тази експозиция са употребени предмети от 29 археологически и исторически музеи в страната, които предоставиха предмети от своите фондове.

Това са: Национален исторически музей, Регионален исторически музей (РИМ) Бургас, Регионален археологически музей (РАМ) Варна, РИМ Велико Търново, РИМ Видин, РИМ Враца, РИМ Габрово, РИМ Добрич, Етнографско-археологически музей Елхово, Исторически музей (ИМ) " Искра " Казанлък, ИМ Карнобат, РИМ Кърджали, РИМ Ловеч, ИМ Нова Загора, РИМ Перник, РАМ Пловдив, Археологически музей (АМ) " Марица-изток " Раднево, РИМ Разград, РИМ Русе, ИМ Севлиево, РИМ Сливен, РИМ Смолян, РИМ София, РИМ Стара Загора, РИМ Хасково, РИМ Шумен, РИМ Ямбол.

Експозицията има четири съществени акцента - проучване на керамика, изследвания на архитектура и стратиграфия, последователност и разбори на злато и други метали . Тя ще бъде отворена за гости от 25 октомври 2017 година до 28 януари 2018 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР