Находки на древни диаманти могат да разкрият тайната на изгубен

...
Находки на древни диаманти могат да разкрият тайната на изгубен
Коментари Харесай

Древни диаманти разкриват тайната на изгубен континент

Находки на антични диаманти могат да разкрият тайната на загубен континент , написа Военновъздушни сили. Канадски учени са разкрили откъс от античен континент , а по размера на откритите камъни може да се съди, че той е с 10% по-голям, в сравнение с се смяташе до момента.

Пробите са взети от остров Бафин, покрита с хладилник сухоземна маса край Гренландия, когато забелязали излишък от северноатлантическия кратон. Кратоните са антични елементи от континенталната кора на Земята и нормално се намират навътре в тектонските плочи, където са оживели след интервали на обединение и делене на континентите.  Учените са открили, че Северноамериканският кратон се е простирал от територията на днешна Шотландия до Северна Америка , и се е разпаднал преди 150 млн. години.

Geologists have discovered a "lost piece " to the puzzle of the ancient Earth's crust. Remnants of the North Atlantic Craton were detected in rock samples of kimberlite from Baffin Island in Canada.
— The Royal Society (@royalsociety)

Те се заеха да проучат най-новите доказателства - проучване на проби от минерала кимберлит  - канара, която постоянно съдържа диаманти, от остров Бафин. „ За откривателите кимберлитите са подземни ракети, които прибират пасажери на път към повърхността “, сподели геологът от Университета на Британска Колумбия Мая Копилова. „ Пътниците са твърди части от скални стени, които носят голям брой детайлности за условия, надалеч под повърхността на нашата планета във времето “, добавя специалистът.

Копилова и нейните сътрудници споделят, че тестът е имала минерална нишка, която съответствува с други елементи от северноатлантическия кратон . „ Намирането на тези „ изгубени “ части е като намирането на изчезнало парче от пъзела “, добавя ученият.

Low elevation pass capturing northern Greenland and Baffin island. Snipped some of the lines out as they are ugly:)
— Col_McGowan (@mm0ndx)

Пробите са взети от надълбоко под провинция Чидляк Кимберлит в южната част на остров Бафин. Предишните реконструкции на земните плочи се основаваха на плитки скални мостри, формирани на дълбочина от един до 10 км.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР