Нахлуването на Русия в Украйна поставя под въпрос глобалния преход

...
Нахлуването на Русия в Украйна поставя под въпрос глобалния преход
Коментари Харесай

Германският бизнес: Войната в Украйна поставя под въпрос глобалния енергиен преход

Нахлуването на Русия в Украйна слага под въпрос световния преход от изкопаеми горива в битката с изменението на климата. Германия не прави изключение, тъй като е също подвластна от енергийни източници, които би трябвало да внася. Това съобщи доктор Митко Василев, основен шеф на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), в предаването " Репортер ". 

" От една страна, в някои връзки войната забавя този преход, дава живот към момента и на остарялата сила. От друга страна, стои въпросът и за увеличение на енергийната самостоятелност посредством наличие на повече електрически автомобили, инсталиране на вятърни турбини, слънчеви панели и така нататък ", добави той, като акцентира амбициозната цел на Берлин за  100% преход към възобновима сила до 2035 година

В устрема си да прекратят енергийната взаимозависимост от Русия някои страни, измежду които и Германия построяват терминали за полутечен газ. Във фокуса е и развиването на пазара на водород.

В отговор на въпрос Василев сподели, че войната в Украйна постанова преосмисляне на енергийната политика на Германия. Нейните цели са уравновесени, като енергийната промяна би трябвало да се преглежда и от геополитическа, и от геоикономическа позиция.

ГБИТК ще показа през май резултатите от обичайното 16-то допитване  сред своите членове  за бизнес средата у нас . През годините изследването затвърждава недоволството на фирмите от неналичието на ограничения в битката с корупцията и престъпността в страната.

" Когато откровено, публично заявим желание, че ние няма да поносим сходни феномени, до край ще се борим с негативните трендове, това се чува, това се вижда. Не може да не направи усещане и на вложителите от други дестинации. Тогава може да чакаме и по-добри резулати ", разяснява основният шеф на ГБИТК. 

Разговорите с VW сложиха България на картата на Европа . Кампанията с немския колос оказа позитивен резултат, тъй като " за България се заприказва като място, където могат да се вършат коли ", уточни Василев и напомни, че в последна сметка инвестицията не се случи нито в България, нито в прилежаща Турция, която бе наш главен съперник в договарянията. В поддръжка на думите си той засяга позиционирането на гepмaнcĸи cтapтъп, ĸoйтo плaниpa дa вложи 140 млн. евро в зaвoд зa e-коли ĸpaй Лoвeч. Очакванията са първите електрически автомобили да излязат на пазара през 2024 година Същевременно гостът загатна, че значими структурни промени могат да създадат нашата стопанска система по-конкурентоспособна. 

Постигнат е рекорден стокообмен от 9,8 милиарда евро сред България и Германия през 2021 година след удара на пандемията от 2020 г. 

" Още по-радостното е, че българският експорт за пета година продължава да се развива изпреварващо. Имаме позитивен търговски баланс с Германия, някъде в рамките над 600 млн. евро. Германия е търговски сътрудник номер 1 за България от години. "

Стара Загора е атрактивно място за бизнес. Ако районът бъде по-активен и предлага съдействие на евентуални сътрудници, това усилва възможностите за вложения, посъветва Митко Василев. Община Стара Загора и ГБИТК провеждат през днешния ден взаимна онлайн самодейност в поддръжка на бизнеса в района. Екперти ще срещнат участниците с опциите за нахлуване на най-големия европейски пазар. 

В ГБИТК членуват към 550 български, немски и интернационалните компании. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР