Нахлуване на израелската армия през април предизвиква почти тридневна престрелка

...
Нахлуване на израелската армия през април предизвиква почти тридневна престрелка
Коментари Харесай

В бежански лагер на Западния бряг израелските набези подхранват войнствеността, която Израел се опитва да избегне

Нахлуване на израелската войска през април провокира съвсем тридневна престрелка с палестински бойци, написа „ Асошиейтед прес “. До нейния край къщите бяха разрушени, а доста от жителите бяха избягали.

Нападението не беше в Газа, където Израел води война с „ Хамас “, а на повече от 100 км в бежанския лагер Нур Шамс на Западния бряг – територия, която е под израелско военно ръководство от повече от половин век. Устойчивостта на палестинската враждебност на Западния бряг и нейното внезапно повишаване след началото на войната в Газа демонстрират границите на военната мощност на Израел , който продължава десетилетния спор без особени изгледи за политическо споразумяване.

Израелските водачи показват южния град Рафах в Газа като последния бастион на „ Хамас “ , което допуска, че дълго чаканата победа във войната, разпалена от нападението на бойците на 7 октомври, може би е на една ръка разстояние. Те се заклеха да поддържат неопределен надзор върху сигурността в Газа и да не позволен основаването на палестинска страна .

На Западния бряг този метод бе посрещнат с талази от въоръжена битка през годините. Разрушените улици на Нур Шамс са удостоверение за ниско равнище, само че настойчиво въстание и оферират ярка илюстрация на това, което Газа може да съставлява след войната.

Тридневно нахлуване

Нур Шамс , намиращ се в северната част на Западния бряг, е един от няколкото градски бежански лагери, които датират от войната през 1948 година, съпътстваща основаването на Израел. Стотици хиляди палестинци са избягали или са били прогонени от домовете си в региона, който се трансформира в нова страна. Бедните лагери , разпръснати из целия Близък изток , от дълго време са бастиони на палестинските бойци. Жителите на Нур Шамс са привикнали с набезите на армията, само че споделят, че интервенцията от 18 април не е приличала на нищо, което в миналото са виждали.

Късно вечерта се чува пукотевица и въздушни удари . През идващите три дни израелските войски навлизат надълбоко в лагера, нахлуват в домовете, унищожават здания и разкопават пътища и канализационни тръби с бронирани булдозери. Касим Нимр, бранител на правата на пандизчиите, който се е укрил в дома си по време на нахлуването, споделя:

„ Имаш възприятието, че тези сили идват тук, с цел да се образоват в лагера, преди да тръгнат към Газа на идващия ден . “

По данни на палестинското министерство на опазването на здравето племенникът му и негов комшия са измежду 14-те палестинци, убити при набега.

Нехая ал-Джунди, публичен деятел, който управлява център за деца с увреждания, удостовери, че над 60 къщи в лагера са разрушени от израелските сили от 7 октомври насам, както и един от дребното центрове за отдих в бедстващия регион . Според нея 72 фамилии е трябвало да се реалокират .

В изказване на израелската войска се споделя, че нападението е било ориентирано против бойци . Въоръжени групи, настоящи в лагера, обявиха, че 10 от убитите палестинци са били бойци. Военен чиновник, който не е акредитиран да дава информация на медиите и по тази причина приказва при изискване на анонимност, съобщи, че разрушаването на къщи и пътища е за премахване на мини и подземни оръжейни скривалища.

Палестинското министерство на опазването на здравето твърди, че над 500 палестинци са били убити от израелски огън на Западния бряг от началото на последната война сред Израел и „ Хамас “. Повечето от тях са били убити по време на израелски нападения и бурни митинги, макар че измежду починалите има и почтени минувачи и палестинци, убити при набези на еврейски заселници. А военният чиновник издаде, че армията е засилила интервенциите си заради повишаването на броя на нападенията против израелци, като добави, че в този момент тя може да работи по-свободно, защото към този момент не би трябвало да се тормози толкоз доста от ответните удари на „ Хамас “ в Газа.

Герой от родния град

Палестинският „ Ислямски джихад “ , бойната формация, настояща в Нур Шамс, в началото разгласи, че нейният водач в лагера, прочут като Абу Шуджаа , е бил погубен .Но по-късно командирът с вирнато рамо се появи изненадващо на погребението на другите бойци. Във видеоклип, оповестен в обществените медии, се вижда по какъв начин той е вдигнат във въздуха от ликуваща навалица, до момента в който намиращите се наоколо бойци създават празнични изстрели.Водещите бойци се въздържат да се появяват обществено, само че признаците за тяхното наличие са на всички места.

Голямо черно знаме на „ Ислямски джихад “ се вее на входа на лагера, а улиците са окичени с плакати, на които са изобразени убити бойци, считани за мъченици на палестинската битка. Млади мъже, а също и деца, носещи уоки-токита, патрулират по алеите под черни пластмасови сенници, окачени, с цел да скрият придвижването им от израелските самолети .

Израел превзема Западния бряг, дружно с Газа и Източен Йерусалим , по време на войната в Близкия изток през 1967 година Палестинците се стремят към основаването на бъдеща страна и в трите територии. Последните съществени мирни договаряния се провалиха преди повече от 15 години, а израелското държавно управление се опълчва на основаването на палестинска страна, частично тъй като се притеснява, че „ Хамас “ ще я ръководи.

Подкрепяната от Запада Палестинска автономност управлява елементи от окупирания Западен бряг, в това число лагерите. Тя си сътрудничи с Израел по въпросите на сигурността, само че рядко се изправя непосредствено против бойците, което би се възприело от доста палестинци като съдействие с окупацията . Ал-Джунди съобщи, че палестинските сили за сигурност не са работили в лагера от началото на войната в Газа през октомври.

Израел изключва, каквато и да е роля на Палестинската власт в следвоенна Газа , обвинявайки я в поддръжка на бойците, макар че властта е станала извънредно непопулярна измежду палестинците поради помощта за сигурност, която е предоставила на Израел. Всички локални палестинци, които Израел се опита да притегли за ръководство на Газа , евентуално ще бъдат изправени пред сходна алтернатива .

„ Децата са захласнати “

Бежанските лагери постоянно са били измежду най-бедните палестински общности, а на Западния бряг тежкото им състояние се утежни от началото на войната.

Израел спря да превежда данъчните доходи, които събира от името на Палестинската автономност, и приключи разрешителните, които позволяваха на десетки хиляди палестинци да работят в Израел. По оценки на Световната банка към 292 000 палестинци на Западния бряг са изгубили работата си от началото на войната. Това евентуално е основало войска от новобранци за войнстващи групировки като „ Хамас “ и „ Ислямски джихад “, които се финансират от Иран и други настойници и заплащат на своите бойци.

Палестинците споделят, че апелът надвишава финансовата полза и се корени в дългогодишните недоволства: лишаването на поколенията от бежанци, десетилетията на видимо безсрочно военно ръководство, разрастването на еврейските селища и намаляването на очакванията за самостоятелна страна.

Самер Джабер, татко на Абу Шуджаа, пълководец на „ Ислямски джихад “, е убеден, че синът му се е трансформирал в локална звезда, а децата се събират към него, когато той се появява рядко на обществено място.

„ Децата са захласнати “ , акцентира той.

Един от убитите по време на нахлуването е Джихад Джабер, 15-годишен братовчед на Абу Шуджаа. Бащата на Джихад, Нияз, твърди, че се е опитал да отклони сина си от бойците, като му е построил апартамент в близкия град Тулкарем и даже му е купил BMW.

Нияз, който преди години е спечелил пари, работейки в строителството в Израел, споделя, че това не е помогнало.

„ Той отхвърли всичко. “

Мъжът споделя, че Джихад Джабер е бил непосредствен с братовчед си и е бил ядосан от многократните насилствени нападения в лагера . Скоро след началото на набезите през април Джихад предал на татко си наследство и споделил, че ще се причисли към група млади мъже, които се бият с израелските войски.

Часове по-късно той е убит на алея покрай дома на чичо си.

„ Беше навръх 15 години “ , споделя Нияз и добавя: „ Беше рожденият му ден. “

Липса на кворум провали съвещанието на Съдийската гилдия за отчета на комисията „ Нотариуса “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР