Наха/ София. Петък, третият ден на м.юни, е отбелязан в

...
Наха/ София. Петък, третият ден на м.юни, е отбелязан в
Коментари Харесай

Земетръсна активност в Южна Япония

Наха/ София. Петък, третият ден на м.юни, е маркиран в земетръсния календар с две събития в региона на японския архипелаг Рюкю (Нансей). Архипелагът се простира в югозападна посока от остров Кюшу към Тайван и съставлява най-южната префектура на Япония, точно Окинава. Островната дъга на Окинава се разгръща на към 1000 км дължина. Конкретно, на 140 км запад-северозападно от град Наха – административен център на префектурата, в петък е открит епицентърът на земетресение с магнитуд 5.6, най-силният трус от серия събития, регистрирани през последните пет дни. Това съобщи за Агенция " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Както се вижда от приложената илюстрация, сред басейните на Източнокитайско и Филипинско море се е образувал трап. Този трап затъва към северозапад, придвижвайки се в същата посока със скорост от 7 см за година (за съпоставяне, у нас скоростта е 1-2 милиметра годишно). Сеизмогенезисът в региона е зависещ напълно на това придвижване. Категоричен е фактът, че източниците на всички трусове от инструменталния интервал на сеизмологията са локализирани в акваторията на Източнокитайско море. Там намираме и епицентър на земетресение с магнитуд 8.1, станало на 12 април 1910 година; неговият източник е на към 320 км югозападно от източника на петъчното земетресение с магнитуд 5.6. Пак там, в акваторията на Източнокитайско море – периферно за Тихия океан в западната му част – са и източниците на земетресенията, станали от 30 май до момента.

Дискутираната част от земетръсната серия съставлява рояк от плитки събития – източници на дълбочина 8-10 км, близки по мощ. Изключение прави трусът с оптимален магнитуд 5.6. Трябва да се означи, че роев темперамент, освен това на по-високо енергийно равнище, има интензивността в региона още през м. май. Тогава, на 6 и 7 май са регистрирани трусове с магнитуди 5.4 и 5.7.

Няколко думи за земетресението с магнитуд 5.6, станало в този петък. Наха, центърът на префектура Окинава, е изпитал напълно едва разтърсване. Четири от останалите 10 града на префектурата отстоят на същите дистанции и в посока сходна на град Наха. От тези места няма известия, само че заради горните условия може да се допуска, че и до такава степен са пристигнали осезаеми сеизмични талази. Поради огромните дистанции до обитаеми места и пръснатост на обитаемите обекти, както и умерената мощ на коментираните събития, може да се твърди, че сеизмичната интензивност в региона на Рюкю не е била в положение да нанесе повреди.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР