Нагряващата се планета принуждава животните да се преместят в по-населени

...
Нагряващата се планета принуждава животните да се преместят в по-населени
Коментари Харесай

Учени: Глобалното затопляне може да предизвика нова пандемия

Нагряващата се планета принуждава животните да се реалокират в по-населени региони, увеличавайки риска от нов вирус, който да се съобщи на хората

Глобалното стопляне може да провокира нова пандемия, предизвестиха учени, представени от в. “Дейли мейл” и Новината идва на фона на здравната рецесия, породена от COVID-19, която изтеза целия свят през миналите съвсем 3 години.

Климатът продължава да се променя, което може да принуди дивите животни да емигрират в региони, обитаеми от доста хора. По този метод се усилва вероятността от нов пик на вирусните болести, а и рискът от зараждането на идната пандемия, откри ново изследване.

Различни бозайници ще се срещнат за първи път по време на тези свои пътувания, наречени “изместване на географския обхват”, като по този начин ще си трансферират един на различен хиляди вируси, твърди изследването, оповестено в четвъртък в научното сп. “Нейчър”.

Подобни промени ще проправят пътя на патогени - бактерии или вируси, причиняващи ​болести - като ебола или ковид да се популяризират в нови региони и по разнообразни типове животни.

Този развой ще затрудни тяхното следене, до момента в който минават през организми, които употребяват като ходило, с цел да си проправят път до крайната им цел - индивида, предизвестяват създателите.

Това събитие всъщност ще възстановява рисковете, които хората през днешния ден свързват с търговията на диви животни, съгласно водещия създател на проучването Колин Карлсън, асистент-професор в Медицинския център за световни здравни науки и сигурност на университета Джорджтаун. Според него пазарите напълно няма да са единственото място, което ще подготвя към прехвърлянето на болести сред организмите.

“Притесняваме се точно за пазарите, тъй като събирането на здрави и на заболели животни в неестествени комбинации основава благоприятни условия за пораждане на този поетапен развой – да вземем за пример по какъв начин SARS прескочи от прилепи към животното цивета и от тях към хора - изясни Карлсън и добави - В изменящия се климат този развой ще бъде действителната картина на природата съвсем на всички места по света”.

За да са сигурни в своите заключения, учените създали цялостна оценка на това по какъв начин климатичните промени ще трансформират “глобалния виром на бозайниците” – или другояче казано, сбирката от вируси, открити в телата им.

Те симулирали евентуални горещи точки, като употребявали географски модели на цялата мрежа от заболявания на бозайниците. Взели поради и прогнозите за смяна на обсега за повече от 3000 типа животни при разнообразни сюжети за изменение на климата в обособени елементи от земното кълбо до 2070 година

Основният проблем, който учените открили, е, че е допустимо местата, към които животните ще се придвижват да населяват, да се изместят непропорционално към същите региони, в които хората живеят сега.

По този метод ще се усили рискът от разпространяване на вируси

Процесът е към този момент в ход поради необикновените температурни промени, макар че не го осъзнаваме. Според създателите напъните за понижаване на излъчванията и парниковите газове може даже да не бъдат задоволителни, с цел да се предотврати сходно бъдеще. Те акцентират, че сега температурите са с 1,2 ° над равнищата от прединдустриалната ера.

Дори в случай че светът успее да овладее измененията в климата през този век да не надвишават 2 °, което е интернационално приетата горна граница за световно стопляне, това “няма да понижи бъдещото прекачване на вируси”, означават учените.

Повишаващите се температури ще имат изключително тревожни резултати и върху прилепите, защото тези крилати бозайници могат да се придвижват на дълги дистанции. Именно те са виновни за по-голямата част от разпространението на нови вируси, сочи изследването.

Изследователите предвиждат, че последствията ще се усетят най-сериозно в Югоизточна Азия, която разказват като “глобална гореща точка на разнообразието от прилепи”. Тъй като вирусите се трансферират сред гостоприемниците си с невиждана скорост, създателите предизвестяват, че резултатите върху човешкото здраве евентуално ще бъдат поразителни

“Проучването прибавя още един метод, по който изменението на климата ще заплаши здравето на хората и животните”, твърди Грегъри Албъри, който също е работил по плана. “Не е ясно по какъв начин тъкмо тези нови вируси могат да повлияят на засегнатите типове, само че е евентуално доста от тях да се трансфорат в риск за опазването на здравето и да подбуден появяването на огнища при хората”, прибавя той.

Докато създателите заключиха, че изменението на климата може да се трансформира в “най-големия рисков фактор по веригата за появяването на болести”, надминавайки обезлесяването, търговията с диви животни и промишленото земеделие, те показаха и допустимо решение на този значим за човечеството проблем. Учените имат вяра, че е значимо да се съчетава наблюдението на заболявания по дивата природа с изследвания в действително време на измененията, настъпващи в околната среда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР