Наградите „Ласкер“, които се раздават всяка година от 1945 г.

...
Наградите „Ласкер“, които се раздават всяка година от 1945 г.
Коментари Харесай

Кои учени взеха тазгодишните награди Ласкер


Наградите „ Ласкер “, които се раздават всяка година от 1945 година насам, са измежду най-престижните самопризнания в медицинския свят. Всяка от премиите в четирите основни категории бива предоставена с хонорар от 250 000 $. Отличията се присъждат от фондацията „ Албърт и Мери Ласкер " на откриватели, клинични учени, медици и държавни чиновници, съдействали за разбирането, лечението, диагнозата и предварителната защита на някое заболяване. Понастоящем цели 86 носители на премия „ Ласкер “ след това са станали и Нобелови лауреати.

Тазгодишните спечелили са

шотландски ветеринарен доктор, създал така наречен „ мляко в анестезиологията “, двама учени, съдействали с работата си за разбирането ни на функционалността на хистоните, и откривател, чиято новаторска работа в региона на биологията на РНК, проправи път за ново потомство женски учени.

Наградата за клинична медицина

бе връчена на Джон Б. Глен за създаването на най-широко употребяваното в света анестетично лекарство - пропофолът. Често именуван "мляко “ поради белия си, лоен външен тип, пропофолът провокира бързо седация и амнезия, когато се инжектира. Освен в операционните зали и отделите за незабавна помощ, той се употребява в амбулаторните клиники за процедури като колоноскопията.

Пропофолът получава утвърждение от страни като Съединени американски щати и Англия през 80-те години и до 2016 година той съумява да помогне на над 190 милиона души, което става и повода да бъде избран от Световната здравна организация като лекарство от основна значимост.

Наградата за фундаментални медицински проучвания

получиха Чарлз Дейвид Алис от Рокфелерския университет в Ню Йорк и Майкъл Грънстейн от Калифорнийския университет в Лос Анджелис за работата си върху хистоните - алкални протеини, към които е навита ДНК, с цел да се побере в ядрото на клетките. Резултатите от проучванията на двамата учени демонстрират, че ролята на хистоните надалеч не се изчерпва с това, ами е тясно обвързвана с регулацията на генетичната интензивност.

Свързани публикации.. 1 милион $, в случай че се потвърди, че Алцхаймер е инфекциозна болест 2 Изпълнителният шеф на Софарма с влиятелна премия 0 Учени получиха 1 благ. евро за революционна генна терапия 0

Докато премията им е за съществена просвета, практическите следствия за техните открития са дълбоки. Разработчиците на медикаменти употребяват техните открития, с цел да предложат нови лекувания, в това число на рак (например, лекарството Zolinza).

Наградата за специфичен принос към здравната просвета

отиде при Джоан Стейц от Йейлския университет. Д-р Стейц е отличена освен поради работата си върху РНК дружно с пионерите в молекулярната биология Франсис Крик и Джеймс Уотсън. Днес тя има лична лаборатория в университета в Йейл и е известна с поддръжката си към дамите учени в област, която към момента е доминирана от мъже.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР