Награди до 100 лв., получени от игри, ще бъдат необлагаеми

...
Награди до 100 лв., получени от игри, ще бъдат необлагаеми
Коментари Харесай

Награди до 100 лв. няма да се декларират

Награди до 100 лева, получени от игри, ще бъдат необлагаеми и те няма да се заявяват. Това е една от измененията в данъчното законодателство, съпровождащи бюджета за следващата година, утвърдени от държавното управление през вчерашния ден. Според тях притежателите на коли към този момент няма да са длъжни да носят в общината записка от КАТ при преустановяване на регистрацията на транспортното средство. Общинските данъчни служби автоматизирано ще получават тези данни от регистъра на КАТ.

Предизборните промени включват и други несъществени промени. Освен отпадането на условието на визитата на общината при отписването на кола, се предлага и смяна на метода на установяване на туристическия налог. Данните за нощувките, на чиято база се счита той, към този момент ще се получават от общините от единната осведомителна система на Министерството на туризма, която работи от тази година. Сега данните се изпращат на общината от местата за настаняване. При декларирането на налога върху приходите си хората с увреждания към този момент няма да дават решение на ТЕЛК/НЕЛК. Националната организация за приходите (НАП) има длъжностен електронен достъп до регистъра на тези решения и подаването на документите дружно с годишната данъчна декларация отпада.

Според друга смяна в данъчните закони куриерските компании ще са длъжни да упражняват по-сериозен надзор върху акцизните артикули, основно поради доста случаи на продажба на цигари и тютюн без заплатен данък през куриери. При транспорт на пратка с акцизни артикули куриерите ще изискват документ за идентичност и от подателя, и от получателя на пратката. Ако се появят подозрения за нарушаване или при поискване от митниците куриерите и пощите ще би трябвало да отварят пратката за инспекция (в стая с видеонаблюдение и свидетели), даже без единодушието на подателя. Ако в пратката има рискови артикули - цигари или тютюн без заплатен данък, тя ще се задържа за инспекция от контролните органи.

Когато в един търговски обект еднородна активност правят една след друга свързани компании или видимо разнообразни, в облагаемия им оборот ще се включват и приходите на предходните работили там компании за най-много 12 месеца, плануват промени в закона за Данък добавена стойност.

Финансовото министерство е разяснило по кое време осъществяваната активност се приема за " еднородна " и какво значи фразата " видимо несвързани лица ". В момента регистрацията по Данък добавена стойност е наложителна при годишен оборот от 50 000 лева Целта на предлагането е да се ускори данъчният надзор, с цел да не се заобикаля регистрацията по Данък добавена стойност на независими компании, които обаче са свързани или видимо несвързани лица. Данъчните в последните години се оплакват от доста случаи на търговски обекти, изключително по Черноморието, за които се записва нова компания сега, в който оборотът приближи прага от 50 000 лева

След приемането на данъчните промени от държавното управление министърът на финансите Владислав Горанов разяснява и течащата процедура по определянето на държавния бюджет за идната година. Той изясни, че занапред предстоят диалози по тематиката с другите министерства, само че е ясно, че в него ще бъдат заложено към този момент обещаното от премиера повишение на заплатите в бюджетната сфера с 10%. Ще бъдат увеличени и заплатите на учителите. Горанов разяснява и насъбрания към деветмесечието бюджетен остатък от 1.2 милиарда лв.. " Както знаете, огромна част от капиталовите разноски са струпани в края на годината, тъй че чакаме бюджетът да не ни изненада в негативен аспект ", изясни той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР