Наградата Букър, с която беше отличен романът на Георги Господинов

...
Наградата Букър, с която беше отличен романът на Георги Господинов
Коментари Харесай

Проф. Милена Кирова: Наградата Букър е голямо постижение не само за Господинов, но и за българската литература

Наградата " Букър ", с която беше отличен романът на Георги Господинов " Времеубежище ", е огромно достижение за българската литература, разяснява пред Българска национална телевизия литературният критик, откривател и учител - проф. Милена Кирова.

" Това е огромно достижение за българската литература, тъй като, в случай че сте забелязали, през последните 30 години стана фешън да се приказва, че българската литература отслабва, че нямаме създатели, че отмира, че езикът не може да изрази световни ползи и усеща. Така че признанието на Георги Господинов е самопризнание и за българската литература, и за българската просвета.

Обърнете се обратно към романите, получили някаква интернационална премия. Ако се замислим какво свързва всички тези наградени романи с " Времеубежище " на Георги Господинов, то това е преди всичко способността им да излъчват обществено обръщение, което да бъде колкото се може по-универсално и по-разбираемо за хората.

Това разграничава романът на Георги Господинов от доста български книги. Той не просто е добре написан, само че има обръщение, което се отнася към хора от целия свят и го е написал по този начин, че да го схванат ", сподели тя в предаването " На 24 май с Българска национална телевизия: В началото бе словото ".

В студиото на Българска национална телевизия проф. Кирова показа книгата си " Българската литература през 21 век - част първа ", която съставлява първото огромно проучване на най-новата ни литература.

Целия диалог с нея вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР